La Petite République (1920) / Deklarata e kryeministrit serb në Parlament për vrasjen e Esat Pashës : “Qeveria franceze të bëjë gjithçka për të gjetur fajtorin e vërtetë dhe ta dënojë atë.”


Esat Pasha në Paris (Excelsior, 4 prill 1916, f.5) – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Esat Pasha në Paris (Excelsior, 4 prill 1916, f.5) – Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 22 Tetor 2020

 

“La Petite République” ka botuar, të enjten e 17 qershorit 1920, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me deklaratën e kryeministrit serbe mbi vrasjen e Esat Pashës dhe gjetjen e fajtorit të vërtetë, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Z. Vesniç dhe vrasja e Esat Pashës

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Beograd, 16 qershor. – Duke iu përgjigjur në Parlament, pyetjes së Z. Dragoviç, në lidhje me vrasjen e Esat Pashës, i cili pyeti nëse ishte një hakmarrje apo një krim politik, presidenti i këshillit (kryeministri), Z. Vesniç, tha :

 

Esat Pasha u vra në një vend të civilizuar ku respektohet jeta njerëzore. Shpresoj që qeveria franceze, duke ditur ndihmën që Esat Pasha i dha çështjes së përbashkët të Aleatëve gjatë gjithë luftës, duke u rreshtuar me ne me një ushtri shqiptare në frontin e Selanikut, të bëjë gjithçka për të gjetur fajtorin e vërtetë dhe do ta dënojë atë.

 

Unë deklaroj, në emër të vendit, që ne vajtojmë thellë për vdekjen e Esat Pashës, sepse ai ishte një mik i sinqertë i popullit tonë. Ne i shprehim ngushëllimet tona familjes së tij dhe të gjithë shqiptarëve të vërtetë.

 

Esati ishte një ushtar i shkëlqyeshëm, shumë inteligjent, shumë energjik; ai ishte armiku ynë kur mbrojti Shkodrën gjatë Luftës së Parë Ballkanike në 1912; por ai luftoi me besnikëri, siç ndodhi në të gjitha takimet tona me turqit. Duke e gjetur popullin shqiptar të braktisur në dorë të fatit, ai i gjeti vendin e duhur midis popujve të tjerë Ballkanikë dhe veçanërisht midis popullit serb, për arsye të situatës gjeografike dhe interesave jetike të vendit. Prova më e mirë e miqësisë së tij erdhi gjatë tërheqjes nga Shqipëria gjatë së cilës ai u dha ndihmë dhe asistencë popullit serb që largohej nga zgjedha e armikut.

 

Ky fjalim u nderua me duartrokitje të fuqishme nga asambleja.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/la-petite-republique-1920-deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-qeveria-franceze-te-beje-gjithcka-per-te-gjetur-fajtorin-e-vertete-dhe-ta-denoje-ate/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/si-kryeministri-serb-i-kerkoi-frances-te-beje-gjithcka-per-te-denuar-vrasesin-e-esat-pashes/

 

https://www.kultplus.com/trashegimia/deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-te-gjendet-fajtori-i-vertete/

 

https://www.balkanweb.com/qeveria-te-beje-gjithcka-zbulohet-deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1405708/deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-qeveria-franceze-te-beje-gjithcka-per-te-gjetur-fajtorin-e-vertete-dhe-ta-denoje-ate/

 

https://opinion.al/1920-deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes/

 

https://konica.al/2020/10/cfare-tha-kryeministri-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes/

 

https://politiko.al/e-tjera/ishte-nje-mik-i-sinqerte-i-popullit-tone-zbardhet-deklarata-e-ministrit--8640

 

http://www.arsalbanica.mk/deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-qeveria-franceze-te-beje-gjithcka-per-te-gjetur-fajtorin-e-vertete-dhe-ta-denoje-ate/

 

https://alb-spirit.com/2020/10/22/la-petite-republique-1920deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-qeveria-franceze-te-beje-gjithcka-per-te-gjetur-fajtorhttps://bulevardionline.com/2020/10/22/zbulohet-deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-vajtojme-thelle-vdekjen-e-tij/

 

https://www.zgjohushqiptar.info/2020/10/cfare-tha-kryeministri-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes.htmlin-e-vertete-dhe-ta-denoje-ate/ 

 

http://www.gazetatema.net/2020/10/22/zbulohet-deklarata-e-kryeministrit-serb-ne-parlament-per-vrasjen-e-esat-pashes-vajtojme-thelle-vdekjen-e-tij-ishte-nje-ushtar-i-devotshem-dhe-miku-yne/