Gjendja e rëndë shëndetësore e mbretëreshës Geraldinë në Greqi, mbreti Jorgo i dërgoi në shërbim gjinekologun më të talentuar grek (Paris-soir, 1939)


Mbretëresha Geraldinë, fotografuar së bashku me zonjën Giraud, ish-konteshën Apponyi, nënën e saj (në të djathtë) dhe bashkëshortin e saj, mbretin Zog I (në të majtë). (Foto e realizuar në Tiranë një ditë pas martesës së sovranit me konteshën hungareze.)
Mbretëresha Geraldinë, fotografuar së bashku me zonjën Giraud, ish-konteshën Apponyi, nënën e saj (në të djathtë) dhe bashkëshortin e saj, mbretin Zog I (në të majtë). (Foto e realizuar në Tiranë një ditë pas martesës së sovranit me konteshën hungareze.)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 10 Shkurt 2019

 

“Paris-soir” ka botuar, të mërkurën e 12 prillit 1939, në faqen n°5, një shkrim në lidhje me gjendjen shëndetësore të mbretëreshës Geraldinë, asokohe e strehuar në Greqi, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Mbretëresha Geraldinë seriozisht e sëmurë

 

Thuhet se e kanë zënë gjatë largimit ethet e lehonisë (puerperale)

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

(Nga korrespondenti ynë i veçantë)

 

Athinë, 11 Prill.

 

(Nëpërmjet telefonit.)

 

Mbreti Zog mbërriti me mbretëreshën Geraldinë, fëmijën dhe të afërmit e tyre, në Portaria, pranë Volos, në Thesali. Sovranët shqiptarë do të qëndrojnë në Portaria derisa të përmirësohet mbretëresha Geraldinë, sepse ajo është sëmurë rëndë për shkak të lëvizjeve të shkaktuara nga largimi i saj prej Tirane, 48 orë pas lindjes. Mbretëreshën Geraldinë e kanë zënë ethet e lehonisë (puerperale).

 

Profesori Luros, gjinekologu më i madh (i talentuar) grek, u dërgua në shërbim të sovranes nga vetë Mbreti Jorgo i Greqisë.

 

Gjendja shëndetësore e mbretëreshës, e cila ishte përkeqësuar natën e kaluar, duket se është përmirësuar lehtësisht këtë mëngjes.

 

Le të shtojmë se Mbreti Zog i ka kërkuar Turqisë një leje qëndrimi.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/gjendja-e-rende-shendetesore-e-mbretereshes-geraldine-ne-greqi-mbreti-jorgo-i-dergoi-ne-sherbim-gjinekologun-me-te-talentuar-grek-paris-soir-1939/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/histori-kur-mbreteresha-geraldine-arriti-ne-greqi/

 

https://americaneye.al/si-mbreti-jorgo-i-greqise-dergoi-ne-sherbim-te-mbretereshes-geraldine-gjinekologun-me-te-talentuar/

 

https://opinion.al/1939semuret-mbreteresha-geraldine-mbreti-grek-i-dergon-mjekun-me-te-mire/

 

https://www.voal.ch/gjendja-e-rende-shendetesore-e-mbretereshes-geraldine-ne-greqi-mbreti-jorgo-dergoi-ne-sherbim-gjinekologun-te-talentuar-grek-paris-soir-1939/

 

https://www.syri.net/arte-media/230415/gjendje-e-rende-e-geraldines-ne-greqi-mbreti-jorgo-i-dergon-gjenekologun-e-talentuar/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2019/02/gjendja-e-rende-shendetesore-e-mbretereshes-geraldine-ne-greqi-mbreti-jorgo-i-dergoi-ne-sherbim-gjinekologun-me-te-talentuar-grek-paris-soir-1939/

 

http://gazeta-shqip.com/lajme/2019/02/11/mbreteresha-geraldine-semuret-rende-ndihmohet-nga-gjinekologu-grek/

 

https://gazetamapo.al/1939-mbreteresha-geraldine-e-semure-rende-ne-greqi-si-i-shpetoi-jeten-mbreti-jorgo/

 

http://www.njekomb.com/?p=179072