Paris-presse (1967) / Pasi u mundësuan studentëve të tyre dëgjimin e këngëve të Beatles-ave, mësuesët anglezë ndalohen në Shqipëri


The Beatles
The Beatles

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 1 Nëntor 2020

 

“Paris-presse” ka botuar, të shtunën e 6 majit 1967, në faqen n°8, një shkrim në lidhje me arsyen e zëvendësimit të mësuesve anglezë me ato francezë në kohën e regjimit komunist në Shqipëri, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Francezë, mësues të anglishtes në Shqipëri

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Franca i siguron mësues të anglishtes Shqipërisë.

 

Deri në vitin e kaluar shkollor, ishin anglezët që u mësonin shqiptarëve gjuhën e Shekspirit. Por qeveria e Tiranës nuk rinovoi kontratat e tyre pasi ata u mundësuan studentëve të tyre dëgjimin e disqeve (këngëve) të Beatles-ave.

The Beatles
The Beatles

Shqiptarët më pas iu drejtuan Francës, e cila mban marrëdhëniet më të mira me të vetmin shtet komunist pro-kinez në Evropë.

 

Frengjishtja është gjithashtu gjuha më e mësuar në Shqipëri pas rusishtes.

 

Franca gjithashtu furnizon Shqipërinë me grurë që i paguhet drejtpërdrejt në dollarë nga kinezët.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/paris-presse-1967-pasi-u-mundesuan-studenteve-te-tyre-degjimin-e-kengeve-te-beatles-ave-mesueset-angleze-ndalohen-ne-shqiperi/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/pse-regjimi-komunist-zevendesoi-mesuesit-angleze-me-ata-franceze/

 

http://illyriapress.com/paris-presse-1967-i-vune-studentet-te-degjojne-the-beatles-mesuesve-te-anglishtes-u-ndalohet-kthimi-ne-shqiperi/

 

https://www.kultplus.com/muzika/kur-mesuesit-angelze-u-ndaluan-ne-shqiperi-pasi-iu-mundesuan-studenteve-ndegjimin-e-beatles/

 

https://www.balkanweb.com/i-dhane-mundesi-studenteve-te-degjonin-kenget-e-beatles-ave-mesuesit-angleze-ndalohen-ne-shqiperi-cfare-shkruante-paris-presse/

 

https://opinion.al/nxenesit-degjonin-kenget-e-beatles-mesuesit-anglez-ndalohen-ne-shqiperi/

 

https://konica.al/2020/11/i-ndaluan-mesuesit-angleze-sepse-i-treguan-nxenesve-muziken-e-beatles/

 

https://www.botasot.info/kultura/1414163/pasi-u-mundesuan-studenteve-te-tyre-degjimin-e-kengeve-te-beatles-ave-mesueset-angleze-ndalohen-ne-shqiperi/

 

https://www.syri.net/arte-media/379364/kur-regjimi-i-hoxhes-ndaloi-mesuesit-angleze-se-iu-vune-studenteve-disqet-e-beatles/

 

https://kohajone.com/nxenesit-degjonin-kenget-e-beatles-mesuesit-anglez-ndalohen-ne-shqiperi/

 

https://observerkult.com/pse-u-zevendesuan-mesuesit-angleze-me-ata-franceze-gjate-komunizmit-ne-shqiperi/

 

https://dosja.al/paris-presse1967-pasi-u-mundesuan-studenteve-te-tyre-degjimin-e-kengeve-te-beatles-ave-mesueset-angleze-ndalohen-ne-shqiperi/