L’Intransigeant (1928) / Ahmet Zogu – gazetarit të Corriere della Sera : « Shqipëria është sigurisht një shtet i ri, por ajo është gjithashtu një komb shumë i vjetër. »  Reagimi i Beogradit pas shpalljes së matjanit « Mbret i shqiptarëve ».


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 7 Gusht 2017

 

Gazeta franceze, « L’Intransigeant », ka botuar të mërkurën e 5 shtatorit 1928, në faqen n°3, intervistën e shkurtër të Ahmet Zogut me korrespondentin e « Corriere della Sera » në Tiranë.

 

Kurorëzimi i udhëheqësit matjan si Mbret i Shqiptarëve (1 shtator 1928) ka ngjallur asokohe pakënaqësi në Jugosllavi, ku reagimi i Beogradit ka qenë i menjëhershëm.

 

Gjithsesi, Ahmet Zogut nuk i mungonin ambiciet për krijimin e një Shqipërie të suksesshme. Madje, lideri shqiptar i ka rrëfyer gazetarit planin e mbretërisë së tij për të arritur këtë qëllim.

 

Cili ka qenë ky plan ? Përse ka reaguar Beogradi ? Në vijim do të gjeni shkrimin e plotë, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja, Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania » :

 

Torino, 4 shtator (nga ana e korrespondentit tonë). - I dërguari i « Corriere della Sera » në Tiranë, pas marrjes pjesë në kurorëzimin e Mbretit të Shqipërisë, ka realizuar një intervistë me sovranin e ri.

 

Ahmet Zogu ishte i veshur me uniformë ngjyrë kaki të gjeneralit të këmbësorisë dhe me një kapele (colback) të bardhë. Ai nuk mbante asnjë dekoratë. Fytyra e tij nuk është e vrazhdë (egër), por thjeshtë e vullnetshme.

 

Në sallonin e pritjes, të stilit Rilindas, është varur një pikturë e vetme e portretit të nënës së mbretit.

 

« Vendi im, tha Ahmet Zogu, do të jetë, shpresoj, një element paqeje për shtetet ballkanike dhe për Evropën qendrore ; ai ka luftuar gjithmonë për pavarësinë e tij. Shqipëria është sigurisht një shtet i ri, por ajo është gjithashtu një komb shumë i vjetër. Shpirti i saj i ri inkurajon energjitë individuale dhe unë shpresoj se së shpejti mbretëria ime do të jetë në gjendje të formojë një rini të arsimuar, e vendosur të lulëzojë kombin. »

 

Për të festuar kurorëzimin e sovranit, shqiptarët e të gjitha krahinave kanë mbërritur në Tiranë të veshur me kostumet e tyre të vjetra piktoreske. - S.

 

 

Një protestë Jugosllave ?

 

Londër, 4 shtator (nga ana e korrespondentit tonë në telefon). – Tek « Daily Mail » na vijnë lajme nga Vjena, se sipas një organi të mirëinformuar, « Graz Tagespost », qeveria e Beogradit ka bërë një protestë formale kundër shpalljes së Ahmet Bej Zogut si « Mbret i shqiptarëve » në vend të « Mbret i Shqipërisë ».

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/l-intransigeant-1928-ahmet-zogu-gazetarit-te-corriere-della-sera-shqiperia-eshte-sigurisht-nje-shtet-i-ri-por-ajo-eshte-gjithashtu-nje-komb-shume-i-vjeter-reagimi-i-beogradit-pas-shpalljes-se-matjanit-mbret-i-shqiptareve/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/nje-interviste-e-ahmet-zogut-per-corriere-della-sera-n-ne-1928-en-dhe-nje-reagim-beogradit/

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/nje-interviste-e-ahmet-zogut-per-corriere-della-sera-n-ne-1928-en-dhe-nje-reagim-i-beogradit/

 

Opinion.al :

http://opinion.al/dokumenti-ahmet-zogu-gazetarit-te-corrieres-shqiperia-nje-shtet-i-ri-por-nje-komb-shume-i-vjeter/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/1928-beogradi-reagon-ashper-ndaj-shpalljes-se-zogut-mbret-shqiptareve-nga-aurenc-bebja-france-7-gusht-2017/

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/08/08/kur-ahmet-zogu-i-shkruante-corriere-della-sera-shqiperia-eshte-nje-shtet-i-ri-por-edhe-nje-komb-shume-i-vjeter/1

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/742201/lintransigeant-1928-ahmet-zogu-ndash-gazetarit-te-corriere-della-sera-laquo-shqiperia-eshte-sigurisht-nje-shtet-i-ri-por-ajo-eshte-gjithashtu-nje-komb-shume-i-vjeter-raquo/

 

Arbresh :

http://www.arbresh.info/kuriozitete/intervista-e-ahmet-zogut-per-corriere-della-sera-n-ne-1928-en-dhe-nje-reagim-i-beogradit/

 

Manastiri Lajm :

https://manastirilajm.com/lintransigeant-1928-ahmet-zogu-gazetarit-te-corriere-della-sera-shqiperia-eshte-sigurisht-nje-shtet-ri-por-ajo-eshte-gjithashtu-nje-komb-shume-vjeter-reag/

 

Maqedonia Shqiptare :

https://maqedoniashqiptare.com/2017/08/lintransigeant-1928-ahmet-zogu-gazetarit-te-corriere-della-sera-shqiperia-eshte-sigurisht-nje-shtet-i-ri-por-ajo-eshte-gjithashtu-nje-komb-shume-i-vjete/

 

Tetova Jonë :

https://www.tetovajone.com/lintransigeant-1928-ahmet-zogu-gazetarit-te-corriere-della-sera-shqiperia-eshte-sigurisht-nje-shtet-i-ri-por-ajo-eshte-gjithashtu-nje-komb-shume-i-vjeter-reag/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=23319

 

Shqiptari.eu :

http://www.shqiptari.eu/dokumenti-ahmet-zogu-gazetarit-te-corrieres-shqiperia-nje-shtet-i-ri-por-nje-komb-shume-i-vjeter/