Revue commerciale du Levant (1908) / Tregu i pajisjeve dhe artikujve të fotografisë në Shkodër


Burimi : Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi”
Burimi : Muzeu Kombëtar i Fotografisë “Marubi”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 21 Dhjetor 2021

 

“Revue commerciale du Levant” ka botuar, me 31 janar 1908, në faqen n°148, një shkrim në lidhje me tregun (qarkullimin) e pajisvjeve dhe artikujve të fotografisë në Shkodër, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

 

Letër nga Shkodra e Shqipërisë

 

Shkodër (Shqipëri), 31 janar 1908.

 

Pajisjet dhe artikujt e fotografisë

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Ish-studioja e fotografisë “Marubbi”, e themeluar në vitin 1856 dhe aktualisht e drejtuar nga Michel Codelli, pronari i saj i ri, është i vetmi vend (dyqan) i rekomandueshëm që ekziston në Shkodër. Porositë e tij për pllaka, filma, letra, zhvillues, kartolina dhe pajisje të tjera fotografike arrijnë në rreth 3.000 franga. Gjysma e këtyre aksesorëve furnizohen nga A. Lumière dhe djemtë e tij nga Lioni, të përfaqësuar nga z. Codelli.

 

Konsumi i filmave nga Franca deri më tani ka qenë i parëndësishëm për shkak të konkurrencës nga shtëpia “Kodak” në Vjenë.

 

Një sasi e caktuar kutish dhe artikujsh të tjerë fotografikë që arrijnë shifrën e përafërt prej 700 frangash vijnë nga ndërmarrja e Bernard Wachtl (Vjenë). Ato janë të destinuara për “Marubbin” dhe për amatorë. Ka pasur edhe porosi për kamera dhe pajisje fotografike për një shumë prej rreth 2000 frangash të bëra në ndërmarrjen “Kodak” nga z. Codelli; ato do të përdoren nga një duzinë fotografësh modestë amatorë.

 

Gjatë vitit 1900, porositë e bëra në ndërmarrjen “A. Lumière dhe djemtë e tij” ishin 300 franga krahasuar me 1500 franga në 1907.

 

Nga të dhënat e mësipërme, qarkullimi i artikujve të fotografisë, megjithëse modest, është në rritje dhe është me fat të theksohet se një pjesë e mirë e kësaj tregtie është në duart e ndërrmarjeve franceze.

 

A. Mida,

Drogman i Konsullatës së Francës.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

https://americaneye.al/kur-ne-shkodren-e-vitit-1908-kishte-treg-te-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise/

 

https://www.kultplus.com/arti-pamor/letra-nga-marubi-ne-shkoder/

 

https://dosja.al/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1728851/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

https://opinion.al/revue-commerciale-du-levant-1908-pajisjet-dhe-artikujt-e-fotografise-ne-shkoder/

 

https://alb-spirit.com/2021/12/21/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

https://drini.us/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

http://plavaeguciasot.com/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

https://www.arsalbanica.mk/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-dhe-artikujve-te-fotografise-ne-shkoder/

 

https://konica.al/2021/12/leter-nga-shkodra-e-shqiperise/

 

https://bulevardionline.com/revue-commerciale-du-levant-1908-tregu-i-pajisjeve-te-fotografise-ne-shkoder/