Shtypi francez në tetor të 1912 / Gjenocidi i forcave malazeze ndaj shqiptarëve në Plavë. 900 burra, gra e fëmijë të vrarë.


Plava
Plava

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 27 Shtator 2020

 

Shtypi francez i ka kushtuar një vemendje të veçantë pushtimit të Plavës nga forcat malazeze në tetor të 1912, rrëfimin e të cilit, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

L’Univers, e hënë, 21 tetor 1912, f.2 :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Në Mal të Zi

Marrja e Plavës

 

Vjenë, 19 tetor. – Malazezët duan të bombardojnë Taraboshin nga tre anët dhe po përgatisin sulmin për nesër.

 

Plava u mor sot, pas një mbrojtje kokëfortë të shqiptarëve, 900 prej të cilëve ranë (u vranë). Gratë dhe fëmijët shqiptarë morën pjesë në mbrojtje. Humbjet e malazezëve janë gjithashtu të konsiderueshme.

  

 

L’Intransigeant, e martë, 22 tetor 1912, ballinë :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Malazezët kanë marrë Plavën dhe Gucinë (ku u zhvillua një përleshje disa ditë më parë). 900 shqiptarë myslimanë thuhet se kanë rënë duke mbrojtur Plavën. Dy qytetet e marra (të pushtuara) janë në lindje të Malit të Zi, në veri të Shkodrës.

 

 

L’Écho de Paris, e martë, 22 tetor 1912, f.2 :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Ushtritë e Malit të Zi

 

Malazezët janë ende duke bërë përpjekje të mëdha për të pushtuar Taraboshin dhe Shkodrën (ushtria e Jugut, nën urdhrat e gjeneralit Martinoviç).

 

Ushtria e Veriut, e komanduar nga gjenerali Vukotiç, pushtoi Plavën më 19 dhe Gucinë më 20.

 

Gucia, në jug të liqenit të Plavës, ka 4.000 banorë. Ky qytet iu dha malazezëve në 1878 nëpërmjet Traktatit të Berlinit dhe ata e shkëmbyen atë me një territor tjetër në 1880.

 

Qyteti i Plavës u mbrojt me kokëfortësi nga shqiptarët, burrat, gratë dhe fëmijët që humbën gati 1.000 prej të tyreve. Malazezët u gjetën gjithashtu në vështirësi të madhe.

 

Luftimet në këto rajone malore, midis fiseve të ashpra, kanë një karakter të veçantë dhune.

  

 

La Tribune de l’Aube, e martë, 22 tetor 1912, ballinë :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Podgoricë, 21 tetor. – Pushtimi i Gucisë u parapri nga ai i Plavës, pas një mbrojtje kokëfortë të shqiptarëve, 900 prej të cilëve u vranë. Gratë dhe fëmijët shqiptarë morën pjesë në mbrojtje. Humbjet e malazezëve janë gjithashtu të konsiderueshme.

 

 

Le Sémaphore de Marseille, e mërkurë, 23 tetor 1912, f.2 :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Cetinje : Pushtimi i Plavës ishte shumë i përgjakshëm; 900 shqiptarë u vranë, midis tyre gra dhe fëmijë, të cilët u gjetën me armë në dorë.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/shtypi-francez-ne-tetor-te-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/shtypi-francez-ne-tetor-1912-gjenocidi-malazez-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

https://www.balkanweb.com/shtypi-francez-me-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

https://www.kultplus.com/lajme/shtypi-francez-ne-vitin-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

http://plavaeguciasot.com/shtypi-francez-ne-tetor-te-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

https://opinion.al/gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave/

 

https://dosja.al/shtypi-francez-ne-tetor-te-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

http://www.arsalbanica.mk/gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

https://observerkult.com/900-gra-e-femije-te-vrare-ne-plave-ja-cka-shkruante-shtypi-franvcez-per-gjenocidin/

 

https://www.tpz.al/2020/09/27/shtypi-francez-me-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

https://www.voal.ch/shtypi-francez-ne-tetor-te-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-burra-gra-e-femije-te-vrare/

 

https://politiko.al/pushtimi-i-plaves-ishte-shume-i-pergjakshem-shtypi-francez-detaje-mbi-gjenocidin-e-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-900-burra-gra-e-femije-mbeten-te-vrare/

 

https://konica.al/2020/09/900-burra-gra-e-femije-te-vrare-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave/

 

https://kohajone.com/shtypi-francez-ne-tetor-1912-gjenocidi-i-forcave-malazeze-ndaj-shqiptareve-ne-plave-900-te-vrare/