The Stirling News-Argus (1913) / Shqipëria si Skocia : “Dashuria për atdheun, traditat, muzika, veshjet...”Nga Aurenc Bebja*, Francë – 15 Maj 2024

 

“The Stirling News-Argus” ka botuar, të enjten e 6 marsit 1913, në faqen n°26, një shkrim rreth ngjashmërisë midis shqiptarëve dhe skocezëve, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Shqipëria si Skocia

Gjakmarrja dhe vëllazëria nëpërmjet gjakut mes institucioneve. 

Burimi : The Stirling News-Argus, e enjte, 6 mars 1913, faqe n°26
Burimi : The Stirling News-Argus, e enjte, 6 mars 1913, faqe n°26

Shqipëria, e ardhmja e së cilës tani është në pikëpyetje, është krahasuar me malësitë e Skocisë të shekullit të XVI-të, kur të gjitha fiset ishin në grindje të vazhdueshme me njëri-tjetrin. “Shumë herë,” thotë Foster Fraser, “kam menduar për ngjashmëritë mes Shqipërisë dhe Skocisë. Ka pjesë të vendit që të kujtojnë malësitë. Dashuria e zjarrtë për atdheun është karakteristikë e të dy popujve. Vigjilenca e malësorit skocez ndaj fyerjes është e barabartë me shpejtësinë e shqiptarit për të qëlluar këdo që mund të mos jetë dakord me të. Fustanella e shqiptarit është e ngjashme me kiltin e malësorit skocez. Dhe nëse dëgjon tingujt e muzikës shqiptare nëpër kodra, pa shumë imagjinatë mund të imagjinosh se po dëgjon muzikën e gajdeve.”

 

Gjakmarrja është më e njohura e institucioneve shqiptare, por ka edhe vëllazëri në të cilat figuron edhe gjaku. Dy të rinj shqiptarë do të zotohen se do të qëndrojnë pranë njëri-tjetrit gjatë gjithë jetës dhe marrëdhënia është aq e shenjtë sa fëmijët e tyre nuk mund të martohen. Ndër të rinjtë mirditorë që bëjnë këtë betim, së pari marrin kungimin dhe më pas pinë verë me të cilën janë përzier disa pika gjaku të të dyve.

 

Dy miq të tillë të betuar, tregon historia, zbuluan një herë se ishin të dashuruar me të njëjtën grua, një turke. Zgjidhja e vështirësisë nga ana e tyre ishte paqësore – nga këndvështrimi i tyre. Sepse ata i ngulitën kamat e tyre së bashku në zemrën e saj.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/the-stirling-news-argus-1913-shqiperia-si-skocia-dashuria-per-atdheun-traditat-muzika-veshjet/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/the-stirling-news-argus-1913-shqiperia-si-skocia-dashuria-per-atdheun-traditat-muzika-veshjet/

 

https://americaneye.al/the-stirling-news-argus-me-1913-ngjashmerite-mes-shqiperise-dhe-skocise/

 

https://opinion.al/the-stirling-news-argus-1913-shqiperia-si-skocia-dashuria-per-atdheun-traditat-muzika-veshjet/

 

https://alb-spirit.com/2024/05/15/stirling-news-argus-1913shqiperia-si-skocia-dashuria-per-atdheun-traditat-muzika-veshjet/

 

https://ampress.ca/the-stirling-news-argus-1913-shqiperia-si-skocia-dashuria-per-atdheun-traditat-muzika-veshjet/

 

https://www.drini.us/the-stirling-news-argus-1913-shqiperia-si-skocia-dashuria-per-atdheun-traditat-muzika-veshjet/

 

Gazeta javore "Nacional", e shtunë, 18 maj 2024, f.12
Gazeta javore "Nacional", e shtunë, 18 maj 2024, f.12