Le Petit Parisien (1913) : “Krerët e fiseve Hoti, Gruda, Kelmendi, Kastrati e Shkreli kundërshtojnë kufirin me Malin e Zi”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 24 Mars 2018

 

“Le Petit Parisien” ka botuar, të shtunën e 16 gushtit 1913, në faqen n°3, një shkrim mbi reagimin e fiseve të Malësisë kundër kufirit me Malin e Zi të vendosur në Konferencën e ambasadorëve në Londër.

 

Aurenc Bebja, nëpërmjet faqes së tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, ka sjellë, për publikun shqiptar, rrëfimin e plotë të gazetës franceze :

 

Një kërcënim shqiptar

 

Vjenë, 15 gusht.

 

Korrespondenca shqiptare shkruan se në Shkodër krerët e fiseve Hoti, Gruda, Kelmendi, Kastrati dhe Shkreli kanë shkuar në grup pranë admiralit anglez Burney dhe i kanë thënë fjalët e mëposhtme :

 

“Fiset e Malësisë nuk e njohin kufirin e vendosur nga konferenca e ambasadorëve dhe nëse fuqitë e mëdha refuzojnë të dëgjojnë ankesat e paraqitura nga shqiptarët në memorandumin e tyre mbi kufirin e ri, lufta midis Malësorëve dhe Malit të Zi bëhet e pashmangshme.”

 

Deklarata të njëjta janë bërë në drejtim të konsujve të Austro-Hungarisë dhe Italisë.

 

Admirali anglez (Cecil Burney) dhe konsujt u përgjigjën se do t’i transmetonin këto deklarata qeverive të tyre. 

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://www.syri.net/arte-media/146478/kur-mbrohej-kufiri-me-malin-e-zi-si-i-kercenoi-me-lufte-malesia-admiralin-anglez-dhe-konsujt/

 

http://shqiperiaebashkuar.al/2018/03/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://27.al/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-malin-e-zi/

 

https://americaneye.al/le-petit-parisien-si-fiset-malesise-kundershtuan-kufirin-malin-e-zi/

 

http://www.kosova.info/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://www.balkanweb.com/site/le-petit-parisien-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kunder-kufirit-me-malin-e-zi/

 

https://telegrafi.com/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-malin-e-zi/

 

http://www.civitas.al/civitas-plus/kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi

 

http://revistadrini.info/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://www.njekomb.com/?p=87821

 

http://www.bota.al/2018/03/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

https://www.voal.ch/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-malin-e-zi/

 

http://opinion.al/kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://www.shkoder.info/2018/03/24/kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://illyriapress.com/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://www.almakos.com/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi

 

http://ulqini-online.com/sajti/?p=18418

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/03/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://alb-spirit.com/2018/03/24/kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-malin-e-zi/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/858068/le-petit-parisien-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtojne-kufirin-me-malin-e-zi/

 

http://tvprizreni.com/me-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtonin-kufirin-me-malin-e-zi/

 

https://zanimalsise.com/kur-mbrohej-kufiri-me-malin-e-zi-si-i-kercenoi-me-lufte-malesia-admiralin-anglez-dhe-konsujt/

 

http://www.koha.net/arberi/83081/me-1913-kreret-e-fiseve-hoti-gruda-kelmendi-kastrati-e-shkreli-kundershtonin-kufirin-me-malin-e-zi/