La Patrie (1901) / Faik Konica : “Nuk pranojmë as aneksim as nënshtrim ndaj Italisë ! Më mirë të qëndrojmë turq sesa të bëhemi italianë!”


Faik Konica (1875 – 1942)
Faik Konica (1875 – 1942)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 7 Shkurt 2021

 

“La Patrie” ka botuar, të hënën e 8 korrikut 1901, në ballinë, një shkrim në lidhje me reagimin e Faik Konicës (Thrank Spirobeg) ndaj qëllimeve italiane asokohe në Shqipëri, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Italia dhe Shqipëria

Intrigat u zbuluan. – Përgjigje nga patriotët shqiptarë.

 (Shërbimi special i La Patrie) 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Vjenë, 7 korrik. – Trazira e nxitur në Shqipëri nga emisarët italianë për të krijuar një lëvizje opinioni në favor të aneksimit nga Italia ka marrë një goditje fatale. Nëse italianët ende imagjinojnë që shqiptarët kanë dëshira të zjarrta për t’u bërë nënshtetas të mbretit Viktor Emanuel, kjo është për vetëkënaqësinë e tyre.

 

Botimi i fundit i Albania-s, organi i komiteteve revolucionare shqiptare, i cili botohet në Bruksel, përmban një artikull të nënshkruar nga Z. Thrank Spirobeg mbi çështjen e propagandës italiane në Shqipëri. Kujtojmë që Z. Spirobeg është udhëheqësi i njohur i Partisë Nacionaliste Shqiptare dhe se ai u internua nga qeveria Osmane për pjesëmarrjen e tij aktive në një fushatë trazirash që synonte ta bënte Shqipërinë të pavarur nga Turqia.

 

Z. Spirobeg nuk heziton t’i vë flakën barutit. Ai deklaron kategorikisht se përkëdheljet italiane janë të dyshimta për nacionalistët shqiptarë.

 

Italia, vazhdon ai, i ka dhënë vetes misionin pak a shumë të mprehtë të provokimit të konflikteve të armatosura në Ballkan dhe të përfitimit nga çrregullimi që një luftë do të shkaktonte për të aneksuar Shqipërinë ose për ta nënshtruar atë në protektoratin e saj.

 

Shqiptarët nuk janë më shumë një racë latine sesa japonezët; ata nuk kanë asgjë të përbashkët me popullin italian, as gjuhën, as traditat, as fatet. Nëse ne kërkojmë autonominë tonë, është pikërisht për të forcuar dhe zhvilluar një kombësi të pavarur. Por ne do të kundërshtojmë me forcë planet e Italisë, e cila dëshiron të bëjë me Shqipërinë atë që bëri Austria me Bosnjën dhe Hercegovinën. Më mirë të qëndrojmë turq sesa të bëhemi italianë!

 

Nëse kjo gjuhë e qartë nuk dëgjohet në Romë, kjo është për shkak se ministrat italianë kanë një vesh të shurdhur!

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/la-patrie-1901-faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/faik-konica-me-1901-kunder-nenshtrimit-nga-italia-shqiptaret-nuk-jane-me-shume-nje-race-latine-sesa-japonezet/

 

https://gazetadielli.com/faik-konica-jo-aneksim-as-nenshtrim/

 

https://www.kultplus.com/lajme/faik-konica-ne-la-patrie-nuk-pranojme-as-aneksim-as-ne-nenshtrim-ndaj-italise/

 

https://www.balkanweb.com/intervista-e-rralle-e-faik-konices-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane/

 

https://opinion.al/intervista-e-faik-konicesnuk-pranojme-aneksim-dhe-nenshtrim-ndaj-italise/

 

https://ampress.ca/la-patrie-1901-faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/

 

http://www.arsalbanica.mk/faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane-la-patrie-1901/

 

http://www.gazetatema.net/2021/02/07/intervista-e-rralle-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane-pa-autonomi/

 

https://gazetamapo.al/la-patrie-1901-faik-konica-nuk-pranojme-aneksim-me-italine-me-mire-turq/

 

http://gazetashqiptare.al/2021/02/07/intervista-e-rralle-e-faik-konices-nuk-pranojme-aneksim-nenshtrim-ndaj-italise-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane/

 

https://www.voal.ch/faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/

 

https://dosja.al/intervista-e-rralle-e-faik-konices-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane/

 

https://www.botasot.info/kultura/1504243/la-patrie-1901-faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/

 

https://alb-spirit.com/2021/02/07/la-patrie1901faik-konica-nuk-pranojme-aneksim-nenshtrim-ndaj-italise-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/

 

http://www.panorama.com.al/intervista-e-rralle-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi/

 

https://www.newsbomb.al/intervista-e-rralle-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-e-plote-237900

 

https://www.tpz.al/2021/02/07/intervista-e-faik-konices-nuk-pranojme-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq/

 

https://lexo.com.al/2021/02/07/intervista-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane/

 

https://kohajone.com/intervista-e-rralle-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi/

 

https://konica.al/2021/02/faik-konica-me-mire-turq-sesa-italiane/

 

https://ina-online.net/konica-italia-do-te-beje-me-ne-si-austria-me-bosnjen-dhe-hercegovinen-ndaj-me-mire-te-rrime-turq-se-te-behemi-italiane/

 

https://observerkult.com/konica-shqiptaret-nuk-kane-asgje-te-perbashket-me-popullin-italiane/

 

https://www.syri.net/arte-media/402677/konica-italia-do-te-beje-me-ne-si-austria-me-bosnjen-dhe-hercegovinen-ndaj-me-mire-te-rrime-turq-se-te-behemi-italiane/

 

https://mediafokus.info/pse-faik-konica-kishte-thene-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane/

 

https://tetovanews.info/2021/02/intervista-e-rralle-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi-italiane-pa-autonomi/

 

http://ilirianews.mk/la-patrie-1901-faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/

 

https://www.zgjohushqiptar.info/2021/02/intervista-e-rralle-e-faik-konices-me-mire-te-qendrojme-turq-se-sa-te-behemi.html

 

https://www.rrugapress.al/intervista-e-rralle-e-faik-konices-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise/

 

https://frekuenca.net/intervista-e-rralle-e-faik-konices/

 

https://albuktv.com/la-patrie-1901-faik-konica-nuk-pranojme-as-aneksim-as-nenshtrim-ndaj-italise-me-mire-te-qendrojme-turq-sesa-te-behemi-italiane/