The Jewish Post (1937) / Qeveria shqiptare njeh zyrtarisht komunitetin hebre në vend – Në Vlorë filloi ndërtimi i sinagogës së parë.Nga Aurenc Bebja*, Francë – 31 Korrik 2023

 

“The Jewish Post” ka botuar, të premten e 9 prillit 1937, në ballinë, një shkrim rreth njohjes zyrtare të komunitetit hebre asokohe nga qeveria shqiptare, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Hebrenjtë shqiptarë do të hapin sinagogën e parë

Nga Jewish Telegraphic Agency

 

Burimi : The Jewish Post, e premte, 9 prill 1937, ballinë
Burimi : The Jewish Post, e premte, 9 prill 1937, ballinë

Tiranë, Shqipëri – Komuniteti i parë hebre në Shqipëri u njoh zyrtarisht nga qeveria javën e kaluar. Ai përfshin dhjetë familje hebreje në Vlorë – numri më i madh në të gjithë vendin.

 

E gjithë popullsia hebreje e Shqipërisë përbëhet nga 35 familje.

 

Pas regjistrimit zyrtar të komunitetit hebre, në Vlorë filloi ndërtimi i sinagogës së parë të ndërtuar në vend pas grumbullimit të 350 napolonëve ari.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/the-jewish-post-1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ne-vend-ne-vlore-filloi-ndertimi-i-sinagoges-se-pare/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/the-jewish-post-1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ne-vend-ne-vlore-filloi-ndertimi-i-sinagoges-se-pare/

 

https://americaneye.al/kur-shqiperia-njohu-zyrtarisht-me-1937-komunitetin-hebre-ne-vend-vlore-u-ndertua-sinagoga-e-pare/

 

https://www.kultplus.com/lajme/the-jewish-post-me-1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ne-vend/

 

https://opinion.al/1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ndertohet-sinagoga-e-pare/

 

https://www.voal.ch/the-jewish-post-1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ne-vend-ne-vlore-filloi-ndertimi-i-sinagoges-se-pare/multimedia/dossier/

 

https://www.botasot.info/shqiperia/2031405/the-jewish-post-1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ne-vend-ndash-ne-vlore-filloi-ndertimi-i-sinagoges-se-pare/

 

https://diasporashqiptare.al/2023/07/31/the-jewish-post-1937-qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre/

 

https://vloranews.al/lajme/shqiperia-e-njohu-zyrtarisht-komunitetin-e-hebre-te-saj-ne-vitin-1937/

 

https://alb-spirit.com/2023/07/31/jewish-post-1937qeveria-shqiptare-njeh-zyrtarisht-komunitetin-hebre-ne-vend-ne-vlore-filloi-ndertimi-sinagoges-se-pare/