Poeti dhe politikani i njohur francez, Alphonse De Lamartine për Skënderbeun : “Ishte njëkohësisht hero dhe politikan, mbret i shqiptarëve dhe simbol i tyre”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 7 Tetor 2018

 

faqen n°314 të librit me titull “Histoire de la Turquie II – Historia e Turqisë II”, të poetit, romancierit, dramaturgut dhe politikanit të njohur francez, Alphonse De Lamartine, botuar në Paris në 1862, gjejmë një përshkrim të veçantë për heroin tonë kombëtar, Gjergj Kastriotin, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Skënderbeu nuk ishte vetëm një konspirator gjakatar, një dezertor i pabesë, një vrasës nokturn; ai ishte gjithashtu një hero dhe një politikan. Ai e pa stuhinë që kishte tërhequr në vendin e tij, dhe u betua ndaj popullit të tij që të shlyejë krimin e tij deri në fund.

 

Disa mijëra shqiptarë, më të kaliturit, u vendosën prej tij, si më parë grekët në Termopilët (Termophyles), që t’i bllokonin ushtrisë osmane grykën e ngushtë dhe të thellë që ngrihet nga Maqedonia në Epir.

 

Ai thirri në Krujë pesë motrat e tij, të martuara me krerë të tjerë shqiptarë të krahinave fqinje, vëllezërit, nipat, prindërit e tij, miqtë dhe klientët e shtëpisë së tij, të gjithë krerët e qyteteve, fshatrave, fiseve malësore, të bashkuar nga shpirti i racës dhe britmës së gjakut.

 

Dymbëdhjetë mijë shqiptarë dhe shqiptare nga të gjitha radhët dhe moshat shkuan me armët në dorë, me fenë ose me lirinë në zemër, në këtë këshill të madh të kombit në Krujë.

 

Emri i Skënderbeut, rinia, figura, elokuenca, grada e tij në Shqipëri, suksesi i tij në ushtritë turke, ku vetëm ai kishte sekretin për t’i mundur, nga që vetë i pati habitur me guximin e tij, prestigjin e dëbimit, gjakun e vezirit të therur me dorën e tij, kufomat e dhjetë mijë otomanëve të Muratit të II, animuan këtë asamble popullore me një heroizëm, i cili u përcjell të nesërmen nga gratë, pleqtë, fëmijët, deri në shkëmbinjtë më të fundit të Shqipërisë.

 

Me një zë unanim, motori i kryengritjes u shpall lider. Shqipëria nuk njohu më asnjë princ tjetër kombëtar përveç atij që i solli kombësinë dhe fenë e saj; thesare, armë, krahë, zemra, jetë e vdekje, gjithçka ishte e tij. Skënderbeu u bë në një ditë jo vetëm mbreti, por edhe emri i shqiptarëve.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/poeti-dhe-politikani-i-njohur-francez-alphonse-de-lamartine-per-skenderbeun-ishte-njekohesisht-hero-dhe-politikan-mbret-i-shqiptareve-dhe-simbol-i-tyre/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://illyriapress.com/poeti-dhe-politikani-i-njohur-francez-alphonse-de-lamartine-per-skenderbeun-ishte-njekohesisht-hero-dhe-politikan-mbret-i-shqiptareve-dhe-simbol-i-tyre/

 

https://americaneye.al/poeti-dhe-politikani-njohur-francez-per-skenderbeun-ju-rrefej-heroin-shqiptar/

 

https://www.kultplus.com/trashegimia/poeti-dhe-politikani-francez-per-skenderbeun-ishte-njekohesisht-hero-dhe-politikan-mbret-i-shqiptareve-dhe-simbol-i-tyre/

 

https://www.syri.net/arte-media/199929/skenderbeus-jo-vetem-dezertor-i-pabese-e-vrases-nokturn-por-dhe-hero-e-politikan/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/960643/politikani-francez-per-skenderbeun-ishte-njekohesisht-hero-dhe-politikan-mbret-i-shqiptareve-dhe-simbol-i-tyre/

 

http://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=8035

 

http://kosova-sot.info/dossier/316412/lajm316412/

 

http://lexo.com.al/hero-politikan-mbret-dhe-simbol-i-shqiptareve/

 

http://opinion.al/skenderbeu-de-lamartine-hero-politikan-mbret-dhe-simbol-i-shqiptareve/

 

https://joq.al/artikull/436763.html

 

https://konica.al/2018/10/poeti-i-njohur-francez-per-skenderbeunishte-nje-hero-politikan-mbreti-dhe-simboli-i-shqiptarve/

 

https://www.mekulipress.info/poeti-dhe-politikani-i-njohur-francez-alphonse-de-lamartine-per-skenderbeun-ishte-njekohesisht-hero-dhe-politikan-mbret-i-shqiptareve-dhe-simbol-i-tyre/

 

https://perqasje.com/2018/10/skenderbeu-de-lamartine-hero-politikan-mbret-dhe-simbol-i-shqiptareve/

 

http://www.njekomb.com/?p=145472

 

https://www.voal.ch/poeti-dhe-politikani-njohur-francez-alphonse-de-lamartine-per-skenderbeun-ishte-njekohesisht-hero-dhe-politikan-mbret-shqiptareve-dhe-simbol-tyre/

 

https://www.balkanweb.com/politikani-francez-skenderbeu-politikani-e-mbret-i-shqiptareve/

 

http://www.kohajone.com/2018/11/08/politikani-francez-skenderbeu-politikani-e-mbreti-i-shqiptareve/

 

http://dritare.net/politikani-francez-skenderbeu-politikani-e-mbret-i-shqiptareve/

 

http://www.gazetatema.net/2018/11/08/politikani-francez-de-lamartine-skenderbeu-politikani-dhe-mbreti-dhe-emri-i-shqiptareve/

 

https://www.koha.net/kulture/127651/politikani-francez-skenderbeu-politikani-e-mbreti-i-shqiptareve/

 

https://www.kultplus.com/libri/politikani-francez-skenderbeu-politikani-e-mbreti-i-shqiptareve/

 

https://www.dardaniaweb.de/index.php/lajme/19-shqiperi/52640-politikani-francez-sknderbeu-politikani-e-mbreti-i-shqiptarve.html

 

http://lexo.com.al/politikani-francez-de-lamartine-skenderbeu-politikani-mbreti-dhe-emri-i-shqiptareve/