Pse shqiptarët thonë “pi dhe jo tymos duhan” ? Shpjegimi i Faik Konicës (Spiro Begut) në revistën franceze “Mélusine” në 1900


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 15 Prill 2020

 

Revista “Mélusine” ka botuar, më 1900, në faqen n° 83, shpjegimin e Faik Konicës se përse shqiptarët thonë “pi dhe jo tymos duhan”, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Tymos = Pi

Në shqip

 

Me rastin e hulumtimit tonë, Albania e Brukselit (e cila, thuhet se, herë pas here, boton dokumente folklorike) (1)  shkruante në një botim të fundit :

 

“Kjo veçanti ekziston edhe në shqip. Ne themi: Piva ñe cingaré; A pi duhan ? Kjo do të thotë : J’ai bu une cigarette, Bois-tu le tabac ?”

 

Dhe redaktori i kësaj reviste, Z. Spiro Beg (pseudonimi i Faik Konicës), më shkruajti :

 

“Një nga bashkëpunëtorët tanë mendon se kjo shprehje vjen nga nargjileja e cila, sipas tij, i parapriu përdorimit të cigares. Dhe është diçka e natyrshme të krahasosh nargjilen me një pije.”

 

Ky asimilim ka mundur të konfirmojë dhe justifikojë në Lindje shprehjen “pi” në vend të “tymos”; por meqë në Perëndim nuk e njohim nargjilen, pra ky mund të jetë shpjegimi fillestar.

 

Natyrisht, ne i lexuam këto dokumente folklorike te Albania në gjuhën frënge. Tre çerekët e kësaj reviste shkruhen në shqip dhe një në frëngjisht; qëllimi i saj është të punojë për rilindjen politike, sociale dhe letrare të Shqipërisë.

 

— Numri i fundit i Albania-s i 30 Marsit 1900 përmban pikërisht një shënim bibliografik, në të cilin pretendojnë përdorimin e gjuhëve ndërkombëtare për atë që ka interes ndërkombëtar :

 

“ Z. X... boton sot një libër mbi paskajoren rumune duke e krahasuar me paskajoret e gjuhëve të tjera ballkanike, dhe në veçanti shqipen. Meqë ky studim ishte i shkruar në danisht, për fat të keq ne nuk qemë në gjendje ta shfrytëzonim atë.”

 

Zotërinjtë danezë, çekë, hungarezë dhe të tjerë mund të thonë çfarë të duan, por ne nuk do t’i mësojmë gjuhët e tyre që të lexojmë disa revista dhe libra. Kauza e tyre është simpatike për ne në nivelin politik dhe kombëtar, por simpatia nuk na jep aftësinë e gjuhëve. Dhe nëse, me qëllim, ata bojkotojnë gjuhët ndërkombëtare, ne do t’i injorojmë domosdoshmërisht shkrimet e tyre. H.G.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-spiro-begut-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-per-revisten-franceze/

 

https://www.kultplus.com/lajme/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegon-faik-konica/

 

http://illyriapress.com/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-spiro-begut-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://tirananews.al/shpjegimi-i-konices-ne-1900-pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan/

 

http://www.standard.al/2020/04/15/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://opinion.al/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices/

 

https://njekomb.org/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-spiro-begut-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1273522/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-spiro-begut-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://www.balkanweb.com/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://www.gazetaexpress.com/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://dosja.al/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-perle-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://www.mekulipress.com/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegon-faik-konica/

 

https://tiranatoday.al/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices/

 

https://360grade.al/349215/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://www.syri.net/syri_kosova/lajme/110425/pse-shqiptaret-thone-piva-dhe-jo-tymosa-duhan-shpjegimi-i-konices-per-revisten-franceze/

 

http://www.thealbanian.co.uk/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-spiro-begut-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900.html

 

https://konica.al/2020/04/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan/

 

https://lexo.com.al/2020/04/15/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/

 

https://gazetainfokus.com/pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices/

 

https://alpenews.al/dossier-pse-shqiptaret-thone-pi-dhe-jo-tymos-duhan-shpjegimi-i-faik-konices-ne-revisten-franceze-melusine-ne-1900/