Dervish Hima, drejtorit të prestigjiozes Le Figaro (1912) : “Shqipëria është motra e vogël e Francës. Na ndihmoni me pendën tuaj !”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 14 Korrik 2018

 

Prestigjiozia franceze, “Le Figaro”, ka botuar, të hënën e 2 dhjetorit 1912, në faqen n°2, letrën e atdhetarit të palodhur shqiptar, Dervish Himës, dërguar drejtorit të po kësaj gazete.

 

Cila ka qenë asokohe arsyeja e dërgimit të kësaj letre ? Në vijim, do të gjeni tekstin e plotë të saj, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu “Dars (Klos), Mat – Albania” :

 

Letër nga një shqiptar

Budapest, 29 nëntor

 

Në kemi marrë letrën në vijim :

 

Zoti Drejtor,

 

Ndërsa gjendem në Budapest për të shkuar në Shqipëri, sapo lexova në gazetën e madhe pariziane “Le Figaro” një shkresë të shpikur këtu në Budapest, lidhur me një deklaratë të bërë nga unë në lidhje me fronin e Shqipërisë.

 

Nuk ka asgjë të vërtetë mbi deklaratën që më atribuohet, sepse nuk kam pasur asnjë intervistë me askënd. As këtu, as në Bukuresht, nuk jam shprehur në lidhje me zgjedhjen e një mbreti për fronin e ardhshëm të Shqipërisë. Ndër shqiptarët që punojnë për realizimin e dëshirave të tij, asnjë zgjedhje nuk është bërë deri më sot. Unë nuk i kam thënë askujt se duam Dukën e Abruzzos, ose Princin Karol të Rumanisë, apo një ish-ministër të Belgjikës. I përket Asamblesë Kombëtare Shqiptare, me pëlqimin e Fuqive – besoj – që të bëjë këtë zgjedhje.

 

Ne, patriotët shqiptarë, po bëjmë sot të gjitha përpjekjet tona për të siguruar ekzistencën tonë politike dhe për të krijuar një ligë kombëtare, dhe ne do të përpiqemi të mbrojmë kufijtë tanë të pushtuar në veri dhe jug. Ne shpresojmë që kombi i madh republikan do të mbrojë, me pendën e tij të guximshme, të drejtën dhe atdheun shqiptar, i cili është vetëm motra e vogël e kombit të madh francez.

 

Z. Drejtor, ju lutem pranoni sigurinë e konsideratës time më të lartë.

 

Dervish Hima

Drejtor i gazetës shqiptare

“Shqipëtari”.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://darsiani.com/la-gazette/dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances/

 

http://illyriapress.com/dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

https://americaneye.al/dervish-hima-drejtorit-te-le-figaro-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances/

 

http://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=7859

 

http://opinion.al/1912-dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

http://njekomb.com/?p=120824

 

http://360grade.al/115791/1912-dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

http://kultplus.com/uncategorized/dervish-hima-per-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

https://voal.ch/dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-penden-tuaj/

 

http://ulqini-online.com/sajti/?p=19736

 

http://botasot.info/historia-lajme/920692/dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

https://27.al/dervish-hima-per-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/07/dervish-hima-drejtorit-te-prestigjiozes-le-figaro-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/

 

https://syri.net/arte-media/178613/letra-ne-le-figaro-ne-1912-shqiperia-eshte-motra-e-vogel-e-frances-na-ndihmoni-me-penden-tuaj/