Abdyl Frasheri – Giuseppe Garibaldi-t, sipas Korrespondences politike te Vjenes (1879) : “Gjeneral, ju mund te keni te drejte, por ne jemi epirote, dhe per momentin armiku yne i menjehershem eshte Greqia…”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 18 Maj 2020

 

“La France” ka botuar, të hënën e 5 majit 1879, në faqen n°2, shkrimin e Korrespondencës politike të Vjenës në lidhje me çështjen greke si dhe takimin asokohe të Abdyl Frashërit me Guiseppe Garibaldin, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Buletini i jashtëm

 

Propozimi i Waddington-it.

 

Kohët e fundit kemi folur për propozimin e Waddington-it dhe cituam Pester Lloyd-in në lidhje me lajmet për një pajtim zyrtar të Austro-Hungarisë. Korrespondenca politike e Vjenës, e 2 majit, shprehet kështu në një artikull kushtuar çështjes greke :

 

Kabineti francez duhet të dijë që një fuqi e madhe fqinje dhe miqësore dyshon për mënyrën me të cilën Franca kërkon që të zgjidhet çështja greke. Fuqia e madhe në fjalë propozon të mos e paraqesë këtë pyetje në një konferencë ambasadorësh, por të lë, përkundrazi, ambasadorët e akredituar pranë Portës së Lartë ta zgjidhin atë përmes rrugëve të zakonshme diplomatike.

 

E njëjta gazetë botoi një ditë më parë një korrespodencë nga Kostandinopoja, në të cilën thuhej se një figurë e lartë u ishte përgjigjur delegatëve shqiptarë : Ne nuk mund të bëjmë asgjë në mënyrë të hapur për ju, por nuk refuzojmë t’ju bëjmë një favor; takoni Garibaldin.

 

Korrespondenti gazetës austriake shkon më tej. Ai vazhdon në këto fjalë :

 

Heroi i Caprera-s, pasi dëgjoi dëshirat e tyre, u tha që në fillim : Ju nuk duhet të injoroni se armiku juaj më i rrezikshëm është Perandoria Austro-Hungareze. Ju duhet të ruheni dhe të jeni të përgatitur veçanërisht kundër këtij armiku.

 

Thuhet se Abdyl beu i ka kthyer këtë përgjgje : Gjeneral, ju mund të keni të drejtë, por ne jemi epirotë, dhe për momentin armiku ynë i menjëhershëm është Greqia, dhe ne ju kërkojmë të na mbroni nga orekset e saj.” — “Me gjithë dëshirë, u tha heroi. Do tu japim tridhjetë mijë pushkë që mbushen nga gryka dhe municionet e nevojshme. Vetëm ju do të angazhoheni t’i përdorni ato ditën kur do të merrni sinjalin tonë dhe kur partia ime dhe unë do t’ju thërrasim.

 

Delegatët shqiptarë premtuan gjithçka që Garibaldi dëshironte.

 

Edhe pse Avvenire d’Italia pretendon se është në gjendje të pohojë se fuqia miqësore dhe fqinje në fjalë nuk është Italia, kjo gazetë beson se marrëveshja nuk është arritur ende midis kabineteve.

 

Sa i përket Italisë, ajo nga ana e saj i kushton një artikull të madh mosmarrëveshjes turko-helene dhe sugjeron që në Prevezë, në bisedimet e fundit, është vërejtur se ka aspirata të tjera për të mbrojtur sesa ato të racës helene.

 

Çështja, siç mund të shohim, është larg e të qenit e zgjidhur.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjehershem-eshte-greqia/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/cfare-u-diskutua-ne-takimin-mes-abdyl-frasherit-me-giuseppe-garibaldit/

 

https://www.balkanweb.com/shkrimi-i-rralle-i-1879-es-abdyl-frasheri-guiseppe-garibaldit-gjeneral-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-armiku-yne-i-menjehershem-eshte/ 

 

https://shqiptarja.com/lajm/abdyl-frasherigiuseppe-garibaldit-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjehershem-eshte-greqia

 

https://www.voal.ch/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldit-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-menjehershem-eshte-greqia/

 

https://opinion.al/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldit-armiku-yne-eshte-greqia-ne-jemi/

 

https://fjala.al/2020/05/18/pergjigjja-e-abdyl-frasherit-per-garibaldin-jemi-epirotearmiku-yne-eshte-greqia/

 

https://dosja.al/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjehershem-eshte-greqia/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1294901/frasheri-garibaldit-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjehershem-eshte-greqia-hellip/

 

https://njekomb.org/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjeh/

 

http://www.gazetatema.net/2020/05/18/shkrimi-i-rralle-i-1879-es-abdyl-frasheri-guiseppe-garibaldit-gjeneral-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-armiku-yne-i-menjehershem-eshte-greqia/

 

https://tiranatoday.al/1879-abdyl-frasheri-armiku-yne-i-menjehershem-eshte-greqia/

 

http://www.arsalbanica.mk/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjeh/

 

https://in7.tv/2020/05/18/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjeh/

 

http://hasanprishtina.eu/2020/05/18/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjeh/

 

http://plavaeguciasot.com/abdyl-frasheri-giuseppe-garibaldi-t-sipas-korrespondences-politike-te-vjenes-1879-gjeneral-ju-mund-te-keni-te-drejte-por-ne-jemi-epirote-dhe-per-momentin-armiku-yne-i-menjeh/