Le Journal (1900) / “Italianët duan këtë gjë për Shqipërinë” —  Letra e Manlio Bennici-t, nënkryetarit të komitetit shqiptar “Pro Patria”Nga Aurenc Bebja*, Francë – 22 Tetor 2022

 

Le Journal” ka botuar, të premten e 6 korrikut 1900, në faqen n°4, një shkrim në lidhje me reagimin e Manlio Bennici-t, nënkryetarit të komitetit shqiptar “Pro Patria, mbi interesat italiane në Shqipëri, të cilin Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Italia dhe Shqipëria

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Pas shkrimit që botuam mbi situatën e shqiptarëve, morëm letrën e mëposhtme nga z. Manlio Bennici, nënkryetar i komitetit shqiptar “Pro Patria”:

 

Lexova me interes në “La Tribuna” raportin e artikullit tuaj të botuar në “Le Journal”, ku arrini në përfundimin se çështja shqiptare nuk është interesante vetëm për Austrinë dhe për Italinë.

 

Natyrisht, kjo pyetje duhet të prekë të gjithë popujt që e bazojnë ekzistencën e tyre në parimet e lirisë dhe të pavarësisë, dhe veçanërisht popullin fisnik francez, i cili, nëpërmjet entuziazmit dhe traditës shekullore, ka mbështetur gjithmonë çështjet e shenjta të të drejtave të të dobëtëve.

 

Agjitacioni italian në Shqipëri nuk ka qëllim tjetër veçse të mund të përballojë përfundimisht të gjitha goditjet që Austria do të donte t’i jepte popullit shqiptar. Por do të ishte gabim të konkludohej nga kjo se Italia planifikon ta pushtojë vetë këtë vend. Italianët duan vetëm një gjë : pavarësinë e Shqipërisë.

 

A.S.

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-journal-1900-italianet-duan-kete-gje-per-shqiperine-letra-e-manlio-bennici-t-nenkryetarit-te-komitetit-shqiptar-pro-patria/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/le-journal-1900-italianet-duan-kete-gje-per-shqiperine-letra-e-manlio-bennici-t-nenkryetarit-te-komitetit-shqiptar-pro-patria/

 

https://americaneye.al/le-journal-1900-italianet-duan-vetem-nje-gje-pavaresine-e-shqiperise/

 

https://opinion.al/italianet-duan-kete-per-shqiperine-letra-e-nenkryetarit-te-komitetit-shqiptarpro-patria/

 

https://diasporashqiptare.al/2022/10/22/le-journal-1900-letra-e-manlio-bennici-t-italianet-duan-kete-gje-per-shqiperine/

 

https://ampress.ca/le-journal-1900-italianet-duan-kete-gje-per-shqiperine-letra-e-manlio-bennici-t-nenkryetarit-te-komitetit-shqiptar-pro-patria/

 

https://drini.us/le-journal-1900-italianet-duan-kete-gje-per-shqiperine-letra-e-manlio-bennici-t-nenkryetarit-te-komitetit-shqiptar-pro-patria/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1888902/italianet-duan-kete-gje-per-shqiperine-mdash-letra-e-manilo-bennici-t-nenkryetarit-te-komitetit-shqiptar-pro-patria/