Le Temps (1939) : 5 prilli, ditëlindja e princit trashëgimtar, Leka Zogut, shpallet festë kombëtare


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 7 Janar 2018

 

Gazeta franceze, “Le Temps”, ka botuar, të premten e 7 prillit 1939, në faqen n°2, lajmin e lindjes së princit trashëgimtar të shqiptarëve, Leka Zogu.

 

Blogeri Aurenc Bebja, nëpërmjet faqes së tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, sjell, për lexuesin shqiptar, detajet e asaj dite tepër të veçantë për Mbretin Zog dhe Mbretëreshën Geraldinë :

 

Shqipëri

Lindja e princit trashëgimtar

Telegram nga Tirana :

Mbretëresha Geraldinë, të mërkurën në mëngjes, në orën 3e30, solli në jetë princin trashëgimtar.

Mbreti Zog i dërgoi popullit një mesazh të bashkënënshkruar nga presidenti i këshillit dhe nga të gjithë anëtarët e qeverisë.

Stacioni i Radio Tiranës njoftoi të gjithë Shqipërinë për lajmin e lumtur, pastaj transmetoi himne patriotike dhe këngë popullore.

Në orën 8e30, prefekti i kryeqytetit mbajti një fjalim shumë të duartrokitur, i cili u pasua nga gëzime patriotike.

Në të gjithë qytetin dëgjoheshin himne patriotike, të kënduara me entuziazëm nga populli i tërë. Ky i fundit, kaloi pikat e kontrollit, hyri në rezidencën mbretërore për të kërkuar mbretin. Mbreti Zog u shfaq në ballkon, i emocionuar nga ky manifestim spontan i turmës.

Mbreti, i rrethuar nga familja mbretërore, priti pastaj presidentin e këshillit dhe anëtarët e qeverisë, si dhe një delegacion parlamentar, i cili erdhi t'i paraqesë atij urimet e kombit.

5 prilli u shpall festë kombëtare.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim. 

 

 

Publikuar në :

 

http://illyriapress.com/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

https://www.voal.ch/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://www.syri.net/arte-media/124058/5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://www.gazetadita.al/ditelindja-e-leka-zogut-kur-5-prilli-shpallej-feste-kombetare/

 

http://www.americaneye.al/ditelindja-e-leka-zogut-kur-5-prilli-shpallej-feste-kombetare/

 

http://www.mediatshqiptare.com/speciale-lajme/10248/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://www.njekomb.com/?p=66030

 

http://shqiperiaebashkuar.al/2018/01/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://www.tiranaobserver.al/ditelindja-e-leka-zogut-kur-5-prilli-shpallej-feste-kombetare/

 

http://www.360grade.al/kronike/item/117088-le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-lega-zogut-shpallet-feste-kombetare

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/816233/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

https://vloranews.net/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://www.kultplus.com/trashegimia/le-temps-1939-5-prill-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://www.newsbomb.al/le-temps-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare-105737

 

http://27.al/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

http://opinion.al/le-temps-lindja-e-princit-leka-si-u-dha-lajmi-ne-median-franceze/

 

https://www.mapo.al/2018/01/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogu-shpallet-feste-kombetare/1

 

http://www.balkanweb.com/site/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogu-shpallet-feste-kombetare/

 

https://www.shkodraweb.com/dokumenti-gazeta-franceze-le-temps-lindja-e-leka-zogut-shpallet-dite-feste-kombetare/2018/01/08

 

http://www.eetimes.al/2018/01/07/dossier-le-temps-lindja-e-princit-leka-si-u-dha-lajmi-ne-median-franceze/

 

http://www.gsh.al/2018/01/08/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogu-shpallet-feste-kombetare/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/01/le-temps-1939-5-prilli-ditelindja-e-princit-trashegimtar-leka-zogut-shpallet-feste-kombetare/

 

https://sot.com.al/aktualitet/le-temps-1939-5-prilli-dit%C3%ABlindja-e-princit-trash%C3%ABgimtar-leka-zogu-shpallet-fest%C3%AB