Le Moniteur Universel (1862) / Prodhimi i mëndafshit në Shkodër


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 22 Janar 2022

 

“Le Moniteur Universel” ka botuar, të mërkurën e 18 qershorit 1862, në faqen n°7, një shkrim në lidhje me prodhimin e mëndafshit në Shkodër, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Turqi

Prodhimi i mëndafshit

 

 Na kanë shkruajtuar nga Shkodra e Shqipërisë më 30 prill 1862 :

 

Prodhimi i mëndafshit duket se do të jetë i bollshëm këtë vit. Lajmet që na vijnë nga brenda janë të favorshme dhe prodhimtarët shpresojnë të rikuperojnë humbjet që pësuan në 1861 për këtë artikull të rëndësishëm.

 

Krimbat e mëndafshit kanë hyrë në periudhën e tretë dhe janë në kushte më të mira. Tregtarët që vijnë çdot vit kryesisht nga Italia për të bërë blerje të konsiderueshme të krimbave të mëndafshit në Shkodër dhe në brendësi të Rumelisë, kanë filluar të mbërrijnë dhe janë nisur drejt vendeve të prodhimit.

 

Nga ky port u eksportua në vitin 1861 për gati 2 milionë franga dhe Franca nuk mori pjesë në blerjet.

 

(Analet e Tregtisë së Jashtme.)

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://opinion.al/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1747424/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://www.kultplus.com/lajme/me-1862-gazeta-le-moniteur-universel-shkruante-per-prodhimin-e-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://ulqini-online.com/sajti/?p=30842

 

https://plavaeguciasot.com/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://drini.us/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://www.arsalbanica.mk/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://ampress.ca/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://diasporashqiptare.al/2022/01/22/1862-le-moniteur-universel-shkruante-per-prodhimin-e-mendafshit-ne-shkoder/

 

https://www.voal.ch/le-moniteur-universel-1862-prodhimi-i-mendafshit-ne-shkoder/multimedia/dossier/

 

https://observerkult.com/ja-cka-shkruante-le-moniteur-universel-me-1862-per-shkodren/