Swenska Tagebladet (1942) / Një qeveri shqiptare e udhëhequr personalisht nga mbreti Zog do të vendoset në Londër


Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve
Ahmet Zogu – Mbret i shqiptarëve

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 5 Tetor 2020

 

“Le Petit Marocain” ka botuar, të enjten e 10 dhjetorit 1942, në faqen n°2, shkrimin e “Swenska Tagebladet” në lidhje me krijimin e një qeverie shqiptare në mërgim të udhëhequr nga mbreti Zog, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Një qeveri shqiptare e kryesuar nga mbreti Zog do të vendoset në Londër

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Stokholm, 9 dhjetor. – Shtypi suedez raporton nga Londra se një qeveri e re në mërgim do të fitojë të drejtën e qëndrimit në Angli. Bëhet fjalë për atë të Shqipërisë, nën udhëheqjen personale të ish-mbretit Zog, me rezidencë në Henley dhe me një oborr mbretëror prej tridhjetë personash.

 

Korrespondenti i “Swenska Tagebladet” shkruan se marrëdhëniet midis Anglisë dhe Shqipërisë nuk janë ende shumë të qarta, por se ato së shpejti do të sqarohen dhe se statusi i ri shqiptar do të përcaktohet. Ky hap u hodh sipas dëshirës së britanikëve dhe mbështetësve të çështjes së aleatëve në Shqipëri. Kjo tregon se lufta e nervave kundër Italisë do të intensifikohet.

 

Anglezët, saktëson kjo shkresë, kishin rezervuar lirinë e tyre të plotë të veprimit kur Italia hyri në luftë.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/swenska-tagebladet-1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-personalisht-nga-mbreti-zog-do-te-vendoset-ne-londer/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/shtypi-suedez-me-1942-pse-zogu-vendosi-ngritjen-e-qeverise-shqiptare-ne-londer/

 

https://opinion.al/1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-nga-mbreti-zog-do-vendoset-ne-londer/

 

https://tirananews.al/1942-kur-mbreti-zog-krijoi-qeverine-shqiptare-ne-mergim-mes-luftes-se-nervave-britani-itali/

 

https://urbanlajme.net/2020/10/05/swenska-tagebladet-1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-personalisht-nga-mbreti-zog-do-te-vendoset-ne-londer/

 

https://njekomb.org/swenska-tagebladet-1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-personalisht-nga-mbreti-zog-do-te-vendoset-ne-londer/

 

https://alb-spirit.com/2020/10/05/swenska-tagebladet-1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-personalisht-nga-mbreti-zog-te-vendoset-ne-londer/

 

https://dosja.al/swenkska-tageblandet-1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-personalisht-nga-mbreti-zog-do-te-vendoset-ne-londer/

 

http://www.arsalbanica.mk/swenska-tagebladet-1942-nje-qeveri-shqiptare-e-udhehequr-personalisht-nga-mbreti-zog-do-te-vendoset-ne-londer/