Esat Pasha – korrespondentit të Berliner Tageblatt (1914) : “Jam në dispozicion të Mbretit ! Ismail Qemali është një sharlatan…”


Esat Pasha (Excelsior, 8 février 1913, Ballinë) - Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Esat Pasha (Excelsior, 8 février 1913, Ballinë) - Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 20 Janar 2020

 

“L’Humanité” ka botuar, të hënën e 1 qershorit 1914, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me intervistën e Esat Pashë Toptanit me korrespondentin e “Berliner Tageblatt” në Romë, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Optimizmi i Esat Pashës

Ai është “në dispozicion të mbretit”

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Berlin, 31 maj. (Me telefon, nëpërmjet korrespondentit tonë special).

 

Dje, në Romë, korrespondenti i “Berliner Tageblatt” pati një konferencë me Esat Pashën.

 

Esat Pasha tregoi një optimizëm të madh. Ai deklaroi se nuk kishte dyshim se Mbreti i Shqipërisë do të ishte një sovran i drejtë dhe i mirë për popullin. Sa për rikthimin e tij në Shqipëri, ai tha se do të bënte atë që dëshiron mbreti.

 

Esat Pasha tha gjithashtu se agjentët austriakë, për të cilët flet shtypi italian, nuk janë të panjohur për të, dhe shtoi se Qemal beu, i cili është rikthyer pikërisht në Shqipëri, është një sharlatan që fajësohet nga e gjithë Evropa.

 

Esat Pasha duket mjaft i sigurt për të ardhmen e Shqipërisë. Të paktën, ai nuk tregohet i shqetësuar.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-1914-jam-ne-dispozicion-te-mbretit-ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/kur-esat-pasha-sulmonte-ismail-qemalin-eshte-nje-sharlatan/

 

https://shqiptarja.com/lajm/esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-1914-jam-ne-dispozicion-te-mbretit-ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan

 

https://www.balkanweb.com/ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan-cfare-i-tha-esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-me-1914/

 

https://tirananews.al/ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan-cfare-i-thoshte-esat-pasha-medias-se-huaj-ne-1914/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2020/01/esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-1914-jam-ne-dispozicion-te-mbretit-ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan/

 

https://opinion.al/1914-esat-pashajam-ne-dispozicion-te-mbretit-ismail-qemali-nje-sharlatan/

 

https://www.voal.ch/esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-1914-jam-ne-dispozicion-te-mbretit-ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan/

 

http://perqasje.com/2020/01/ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan-cfare-i-tha-esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-me-1914/

 

https://dosja.al/dosja-esat/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1220572/esat-pasha-korrespondentit-te-berliner-tageblatt-1914-jam-ne-dispozicion-te-mbretit-ismail-qemali-eshte-nje-sharlatan-hellip/