Harper’s Bazaar (1899) / Futja e makinave qepëse “Singer” në Shqipëri, një bekim për gratë e këtij vendi


Burimi : Harper’s Bazaar, e shtunë, 4 mars 1899, ballinë
Burimi : Harper’s Bazaar, e shtunë, 4 mars 1899, ballinë

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 29 Maj 2023

 

Revista amerikane “Harper’s Bazaar” ka botuar, të shtunën e 4 marsit 1899, në faqen n°189, një shkrim mbi futjen dhe përdorimin e makinave qepëse asokohe në Shqipëri, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Singer — Seriali i kostumeve kombëtare

Turqi (Shqipëri)

 

Burimi : Harper’s Bazaar, e shtunë, 4 mars 1899, faqe n°189
Burimi : Harper’s Bazaar, e shtunë, 4 mars 1899, faqe n°189

Shqiptarët, që jetojnë në rajonin pjellor në veri të Greqisë, janë nënshtetas të Sulltanit të Turqisë, edhe pse disa fise pranojnë besnikërinë e njëri-tjetrit vetëm në kohë lufte. Pastaj ata dërgojnë me dëshirë kuotën e tyre të burrave, sepse shqiptarët janë një komb luftëtarësh — muskuloz, aktiv dhe i ngritur, por mizor dhe hileqar. Fotografia shoqëruese përshkruan, më gjallë se fjalët, karakterin dhe veshjen e shqiptarit mesatar.

 

Burrat rrallëherë janë pa pistoleta, të cilat i futin nëpër brezat e tyre të gjerë dhe që shpesh janë kryevepra të realizuara nga argjendarët.

 

Gratë janë thjesht skllave, të gjata dhe të forta, të paarsimuara dhe të keqtrajtuara. Futja e makinave qepëse SINGER në këtë vend ka dëshmuar një bekim të madh për gratë e tij, të cilat bëjnë të gjitha teshat nëpërmjet qëndisjes, e cila përbën një nga eksportet kryesore.

 

Shitet me këste. Mund të provoni një falas. Makinat e vjetra merren në këmbim.

Kompania Prodhuese Singer

Zyrat në çdo qytet të botës

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/harper-s-bazaar-1899-futja-e-makinave-qepese-singer-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate-e-ketij-vendi/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/harpers-bazaar-1899-futja-e-makinave-qepese-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate-shqiptare/

 

https://alb-spirit.com/2023/05/29/harpers-bazaar-1899-futja-e-makinave-qepese-singer-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate-e-ketij-vendi/

 

https://diasporashqiptare.al/2023/05/29/harpers-bazaar-1899-makinat-qepese-singer-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate/

 

https://www.botasot.info/shqiperia/1999333/harpers-bazaar-1899-futja-e-makinave-qepese-singer-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate-e-ketij-vendi/

 

http://www.arsalbanica.mk/harpers-bazaar-1899-futja-e-makinave-qepese-singer-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate-e-ketij-vendi/

 

https://www.voal.ch/harpers-bazaar-1899-futja-e-makinave-qepese-singer-ne-shqiperi-nje-bekim-per-grate-e-ketij-vendi/multimedia/dossier/