La Calabria (1889) / Këngët origjinale arbëreshe të San Nicola dell’Alto botuar në revistën kalabrezeNga Aurenc Bebja*, Francë – 28 Gusht 2018

 

Në numrin e tretë të revistës kalabreze, « La Calabria – Rivista di Litteratura Populare », botuar në Monteleone, më 15 nëntor 1889, gjejmë dy këngë të rralla arbëreshe, përshtatur asokohe në versionin italian nga Alfonso Lucifero (shkrimtar dhe politikan italian, i lindur në qytetin e Krotones, në Kalabri).

 

Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, i ka sjellë ato në vijim për lexuesin shqiptar :

 

 

Këngë shqiptare të S. Nicola Dell’Alto

Canzoni albanesi di S. Nicola Dell’Alto

 

 

Versioni arbëresh :

 

Lloi, lloi, vascia, vale :

Veja u te ato vaghe,

(I) Ndra nde mest vaghijes

Sctura sit me gni vasc :

- Vasc, s’am sit t’im ;

Cu mi more ti ato sii ?

- U t’i voda e t’i rbeva,

Ngo mi pa gnacun gneri,

Mo re gni sog. piz i verd

Mori, sog, amicu jim,

Mori mus t’e cali, sog,

Se u ti bai gno cagiaghe,

Ncaggia c’art u bai ti rric,

Uj cristalli bai ti pic,

Schajurelle ede triggoi.

 

 

Versioni italian :

 

Gioja, gioja, ragazza, al ballo :

Andava anch’io a quel ballo,

In mezzo al ballo

Gettai gli occhi ad una fianciulla.

- Fianciulla, dammi gli occhi miei,

Dove mi prendesti tu gli occhi ?

- Io te li rubai e li nascosi,

Nè alcun uomo mi vide,

Sole mi vide un uccello dal becco giallo :

Oh ! uccello, amico moi,

Oh ! uccello, non dirlo a nessuno ;

Perchè io ti faro una bella gabbia

Ed in gabbia d’oro ti faro stare,

Ti faro bere acqua cristallina

E grano fino ti mandero

  

 

Versioni arbëresh :

 

- Guign te ses e guign ti bard,

Guign te ses cca Manipuja

Mi cheni par trimin t’im ?

- U te e pe te a ato putiga.

- Mos m’e pe siccio me blei ?

- Ai ti blei gni ragg drappi.

- Vaft mot ede nga vit,

E me pruft ti bucarit !

 

 

Versioni italian :

 

- Ulivo nero e olivo bianco,

Olivo nero di Manipuglia,

Aveto visto il mio inamorato ?

- Io l’ho visto a quelle botteghe.

- Hai tu visto quello che mi comprava ?

Ei ti comprava une gonna di seta.

Ch’ei possa andare quest’anno ed ogni anno,

E mi porti delle cose belle.

 

 

Alfonso Lucifero

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/la-calabria-1889-kenget-origjinale-arbereshe-te-san-nicola-dell-alto-botuar-ne-revisten-kalabreze/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim. 

 

 

Publikuar në :

 

http://www.kohajone.com/2018/08/28/la-calabria-1889-kenget-origjinale-arbereshe-te-san-nicola-dellalto-botuar-ne-revisten-kalabreze/

 

https://americaneye.al/la-calabria-1889-kenget-origjinale-arbereshe-te-san-nicola-dellalto/

 

https://www.voal.ch/la-calabria-1889-kenget-origjinale-arbereshe-te-san-nicola-dellalto-botuar-ne-revisten-kalabreze-nga-aurenc-bebja-france/

 

http://www.arbresh.info/kulture/kenge-origjinale-arbereshe-te-botuara-ne-revisten-kalabreze/

 

http://www.njekomb.com/?p=134801

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/08/la-calabria-1889-kenget-origjinale-arbereshe-te-san-nicola-dellalto-botuar-ne-revisten-kalabreze/