Le Temps (1897) / Ja propozimi që i bëri Ismail Qemali sulltanit për të shpëtuar Perandorinë Osmane


Ismail Qemali
Ismail Qemali

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 31 Tetor 2019

 

“Le Temps” ka botuar, të mërkurën e 10 marsit 1897, në ballinë, një shkrim në lidhje me propozimin që i ka bërë asokohe Ismail Qemali sulltanit për të shpëtuar ekzistencën e Perandorisë Osmane, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Kostandinopojë (nëpërmjet Sofjes), 9 mars, ora 8 : 25

 

Ismail Bej Qemali, ish-sekretari i Mit’hat Pashës, për të cilin thuhet se shpesh ka pasur një ndikim të madh mbi sulltanin, sapo i ka paraqitur atij një memorje (dokument) të gjatë në lidhje me situatën aktuale.

 

Ai e lut, në këtë dokument, që të marrë vetë ai iniciativën e reformave para zgjidhjes së çështjes së Kretës dhe shpërthimit të çrregullimeve të reja.

 

Ai arriti në përfundimin se ishte e nevojshme të ribëhej një Kushtetutë në bazë të decentralizimit administrativ dhe një federate osmane, duke u lënë grupeve të ndryshme kombëtare të perandorisë njëfarë autonomie.

 

Një Asamble Kushtetuese do të mblidhet në Konstandinopojë dhe, më vonë, një Parlament do të emërohet.

 

Kjo iniciativë e një njeriu me ndikim dhe i shquar, i cili qëndron jashtë të gjitha grupeve revolucionare, gjen shumë adhurues në mesin e myslimanëve. (Shërbimi Havas)

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë artikull duhet të citojë autorin në fillim e tij (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-temps-1897-ja-propozimi-qe-i-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/propozimi-qe-ismail-qemali-i-beri-sulltanit-per-te-shpetuar-ekzistencen-e-perandorise-osmane/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1179503/le-temps-1897-ja-propozimi-qe-i-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

https://dosja.al/le-temps-me-1897-ja-propozimi-qe-i-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

http://www.gsh.al/2019/10/31/propozimi-qe-ismail-qemali-beri-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

https://balkanweb.com/te-ribehet-nje-kushtetute-gazeta-franceze-zbulon-propozimin-qe-ismail-qemali-i-beri-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

https://opinion.al/le-temps1897-propozimi-i-ismail-qemalit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

https://www.kultplus.com/lajme/le-temps-1897ja-propozimi-qe-i-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

https://www.voal.ch/le-temps-1897-ja-propozimi-qe-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

https://www.mekulipress.com/le-temps-1897ja-propozimi-qe-i-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

http://www.thealbanian.co.uk/le-temps1897-propozimi-i-ismail-qemalit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane.html

 

https://gazetamapo.al/ismail-qemali-propozim-sulltanit-per-shpetimin-e-perandorise/

 

https://fakteplus.net/gazeta-franceze-zbulon-propozimin-qe-ismail-qemali-i-beri-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2019/10/le-temps-1897-ja-propozimi-qe-i-beri-ismail-qemali-sulltanit-per-te-shpetuar-perandorine-osmane/