Kur 19 vjeçari Ahmet Bej Mati (Zogu), një ndër personalitetet më të vlerësuara në Shqipërinë qëndrore dhe armik i betuar i Esat Pashë Toptanit, mori drejtimin e Tiranës në emër të Princ Vidit – Le Temps (1914)


Ahmet Zogu – Burimi : Royal Court Of the Albanians – Oborri Mbretëror i Shqiptarëve
Ahmet Zogu – Burimi : Royal Court Of the Albanians – Oborri Mbretëror i Shqiptarëve

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Janar 2020

 

“Le Temps” ka botuar, të enjten e 18 qershorit 1914, në faqen n°6, një shkrim në lidhje me cilësitë (aftësitë) e Ahmet Zogut, kur ai ishte vetëm një 19 vjeçar, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Ahmet beu në Tiranë

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Vjenë, 17 qershor.

 

Sipas një shkrese që na ka ardhur këtu, Ahmet bej Mati,  i cili marshoi me 1.500 ushtarë kundër Tiranës, mori drejtimin e këtij qyteti në emër të princit të Shqipërisë.

 

Ahmet bej Mati është një ndër personalitetet më të vlerësuara në Shqipërinë qendrore, mysliman dhe armik i betuar i Esat Pashës.

 

Pasi hyrjes së tij në qytet, shumë prej kryengritësve të çarmatosur e deklaruan veten në favor të princit.

 

Ahmet bej Mati i kërkoi princit të akordonte një amnisti.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-nje-nder-personalitetet-me-te-vleresuara-ne-shqiperine-qendrore-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit-le-temps-1914/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/kur-19-vjecari-ahmet-zogu-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://balkanweb.com/le-temps-1914-kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://opinion.al/le-temps-1914-kur-zogu-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://shqiptarja.com/lajm/kur-19vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-armik-i-betuar-i-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit

 

http://www.thealbanian.co.uk/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-nje-nder-personalitetet-me-te-vleresuara-ne-shqiperine-qendrore-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit.html

 

https://tirananews.al/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://www.voal.ch/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-nje-nder-personalitetet-te-vleresuara-ne-shqiperine-qendrore-dhe-armik-betuar-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://360grade.al/324234/le-temps-1914-kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-personalitet-i-vleresuar-ne-shqiperi-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e/

 

https://dosja.al/me-1500-ushtare-kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-armik-i-betuar-i-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://www.shkodraweb.com/dokumenti-kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-armik-i-betuar-i-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1213826/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-nje-nder-personalitetet-me-te-vleresuara-ne-shqiperine-qendrore-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit-ndash-le-temps-1914/

 

http://infopressalbania.com/2020/01/08/le-temps-1914-kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-personalitet-i-vleresuar-ne-shqiperi-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e/

 

https://konica.al/2020/01/ahmet-bej-mati-myslimani-armik-i-betuar-i-esat-pashes/

 

https://medial.mk/kur-19-vjecari-ahmet-bej-mati-zogu-nje-nder-personalitetet-me-te-vleresuara-ne-shqiperine-qendrore-dhe-armik-i-betuar-i-esat-pashe-toptanit-mori-drejtimin-e-tiranes-ne-emer-te-princ-vidit/