Kur Faik Konica i shprehte simpatinë për shpendët shkrimtarit Guillaume Apollinaire (Letra origjinale e 18 qershorit 1904)


Faik Konica (1875 – 1942) — Guillaume Apollinaire (1880 – 1918)
Faik Konica (1875 – 1942) — Guillaume Apollinaire (1880 – 1918)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 13 Nëntor 2023

 

Në veprën “Guillaume Apollinaire. Correspondance. I Lettres reçues. XI K-La.”, gjejmë një letër të Faik Konicës drejtuar shkrimtarit francez me 18 qershor 1904, në të cilën atdhetari shqiptar ndër të tjera i shpreh simpatinë për shpendët. Këtë letër, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Lincoln Cottage,

Garfield Road,

Chingford, (Essex)

18 qershor 1904.

 

Mik i shtrenjtë,

 

Kanë kaluar tri ditë që kur e vendosa këtë letër në tavolinë me qëllim që t’ju shkruaj. Më në fund vendosa të kapërcej dembelizmin tim. — Pikërisht ditën që u larguat, ne e lëshuam John-in — për të cilin jeni mjaft i mirë të pyesni — në një kaçubë (pyll). Pardje na sollën një mëllenjë ende shumë të re, të befasuar në fole, një zog të vogël më në fund, dhe një foshnjë simpatike : duke marrë në zotërim kafazin, që është mbretëria e tij, princi i ri mori emrin e John II. Fatkeqësisht, mbretërimi i tij zgjati vetëm një ditë : e varrosëm sot në mëngjes, të mbushur me një trishtim të sinqertë. — Për sa i përket Fritz-it, ai ishte dukshëm i ndjeshëm ndaj largimit tuaj, sepse, i vendosur përballë jush gjatë ngrënies, ishte mësuar me fytyrën tuaj dhe pa dyshim edhe më shumë me zërin tuaj : imagjinoni që brenda dy ditëve që pasuan largimin tuaj, ai nuk këndoi, madje as kërceu; qëndrimi i tij i zymtë përfundoi vetëm në ditën e tretë. Pulat dhe gjeli ndihen mrekullisht. — Gruaja ime më kërkon t’ju dërgoj përshëndetjet e saj dhe falënderimet e saj më të përzemërta që keni menduar për tenxheren e qumështit të Parisit, e cila duhet të jetë pjesë e koleksionit të saj. Lëndinat vazhdojnë të jenë të njollosura nga sorra të gjalla, dhe karavidhe të gatuara... Ecin, ecin, ecin dhe të nesërmen janë aty për të filluar sërish : është “kthimi i përjetshëm” i Niçes. — Faleminderit që menduat për librat për të cilët folëm. Tamilishtja është një nga gjuhët dravidiane, një grup gjuhësor me të cilin nuk jam marrë, studimet e mia janë kufizuar në gjuhët indiane të cilat janë të grupuara rreth sanskritishtes; Megjithatë, një libër Tamil mund të më interesojë rastësisht. Sa i përket Petronius-it, duhet ta lëmë, sepse së shpejti do të shfaqet edicioni gjerman. Përveç kësaj, sigurisht, do të më thoni se sa keni paguar për këto libra, sepse nuk do të doja t’ju lejoja që t’i blinit për mua. — Më ka pëlqyer shumë Schinderhannes dhe më duket gjithnjë e më interesant “The Rotting Enchanter”; i plotë, do të formojë një libër kurioz. Artikulli mbi “Katolicizmin e Baudelaire” është sugjerues dhe i punuar mirë. — Po punoj fort për “Albania-n”: dua të kompensoj kohën e humbur dhe madje të botoj disa numra paraprakisht; kështu që do të kem kohë të lirë gjatë qëndrimit tuaj këtu. Ju nuk do të harroni të sillni ndonjë roman në zhanrin tashmë historik të “Girodias”.

 

Përzemërsisht,

 

F. B. Konica

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaume-apollinaire-letra-origjinale-e-18-qershorit-1904/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaume-apollinaire-letra-origjinale-e-18-qershorit-1904/

 

https://americaneye.al/kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaume-apollinaire-letra-origjinale-e-18-qershorit-1904/

 

https://koha.mk/kur-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaumeapollinaire/

 

https://ampress.ca/1904-kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-penen-shkrimtarit-guillaume-apollianire/

 

https://opinion.al/kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaume-apollinaire-letra-origjinale-e-18-qershorit-1904/

 

https://alb-spirit.com/2023/11/13/kur-konica-shprehte-simpatine-guillaume-apollinaire/

 

https://drini.us/kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaume-apollinaire-letra-origjinale-e-18-qershorit-1904/

 

https://www.voal.ch/kur-faik-konica-i-shprehte-simpatine-per-shpendet-shkrimtarit-guillaume-apollinaire-letra-origjinale-e-18-qershorit-1904/multimedia/dossier/

 

Koha, e mërkurë, 15 nëntor 2023, f.13
Koha, e mërkurë, 15 nëntor 2023, f.13