Gazeta franceze (1881) / Zbulimi i fjalorit të shifrave që shërbente për korrespondencën e fshehtë të Abdyl Frashërit dhe arrestimi i shqiptarëve të Epirit


Abdyl Frashëri (1839 – 1892)
Abdyl Frashëri (1839 – 1892)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Maj 2021

 

“Journal des débats politiques et littéraires” ka botuar, të shtunën e 11 qershorit 1881, në faqen n°2, një shkrim mbi zbulimin e fjalorit të shifrave që shërbente asokohe për korrespondencën e fshehtë të Abdyl Frashërit dhe arrestimin e shqiptarëve të Epirit, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Turqi.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Korrespondenca Politike merr nga Janina detajet e mëposhtme mbi arrestimet e fundit në Epir :

 

Pas shtypjes së kryengritjes në Shqipërinë e Epërme, Dervish Pasha telegrafoi në Konstandinopojë se fjalori i shifrave për korrespondencën e fshehtë të Abdyl Frashërit kishte rënë në duart e tij dhe se shkresat e deshifruara zbuluan një komplot të vërtetë kundër sovranitetit të Portës dhe një marrëveshje midis shqiptarëve të Epirit.

 

Në të njëjtën kohë, Dervish Pasha kërkoi kompetenca të plota me qëllim arrestimin e Abdyl Frashërit dhe i dërgoi valit të Janinës një kopje të çelësit të shifrave përkatëse, me ndihmën e të cilës ai mundi të deshifronte dërgesat e gjetura në zyrat telegrafike dhe kështu të zbulojë bashkëpunëtorët.

 

Ai i ftoi këta të fundit, nëntë në numër, të vinin dhe të bisedonin me të në Prevezë. Ata e pranuan këtë ftesë, por menjëherë u arrestuan dhe u transportuan në bordin e një anije luftarake turke. Na sigurojnë se Porta synon t’i internojë ata në Bagdad.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit/

 

https://www.balkanweb.com/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://27.al/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit-camerise/

 

https://opinion.al/zbulohet-fjalori-i-shifravesherbente-per-korrespodencen-e-abdyl-frasherit/

 

https://www.voal.ch/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://tirananews.al/zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit/

 

http://plavaeguciasot.com/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://dosja.al/korrespodenca-e-fshehte-e-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://kohajone.com/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://alb-spirit.com/2021/05/08/gazeta-franceze-1881-zbulimi-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-shqiptareve-te-epirit/

 

https://konica.al/2021/05/zbulimi-i-fjalorit-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit/

 

https://observerkult.com/zbulimi-i-fjalorit-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1578725/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

http://www.arsalbanica.mk/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://albuktv.com/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://drini.us/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/

 

https://njekomb.org/gazeta-franceze-1881-zbulimi-i-fjalorit-te-shifrave-qe-sherbente-per-korrespondencen-e-fshehte-te-abdyl-frasherit-dhe-arrestimi-i-shqiptareve-te-epirit/