Le Figaro (Tetor, 1928) : Kur Japonia dhe Kolumbia njihnin Ahmet Zogun si mbret të shqiptarëve


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 7 Prill 2017

 

Prestigjiozja franceze, Le Figaro, ka botuar më 16 tetor 1928, në faqen n° 3 të saj, një shkrim në lidhje me njohjen e mbretërisë së Ahmet Zogut.

 

Lideri strateg matjan sapo ishte shpallur mbret i Shqipërisë, më 1 shtator 1928. Nuk është nevojitur më shumë se një muaj, që dy vende të largëta si Japonia dhe Kolumbia ta njohin atë si mbret të Shqiptarëve.

 

Ja shkrimi në vijim :

 

Tiranë, 15 Tetor. Zyra e shtypit e Shqipërisë publikon lajmin në vijim :

 

Shkëlqesia e tij Z. Matsuda, ambasador i Japonisë në Romë, i ka komunikuar, gjatë 6 tetorit, Legatës së Shqipërisë në Romë, se qeveria imperiale japoneze e ka marrë parasysh ndryshimin e regjimit në Shqipëri dhe ngjitjen në fron të Madhërisë së Tij Zogu i I-rë, mbret i Shqiptarëve. Qeveria japoneze e njofton atë njëkohësisht për dëshirën e sinqertë për të mbajtur marrdhëniet miqësore që fatmirësisht ekzistojnë midis dy shteteve.

 

Legata e Shqipërisë në Romë ka marrë, gjatë 8 tetorit, nga ana e Shkëlqesisë Z. Antonio Gomez Restrepo, ministër i Kolumbisë në Romë, një komunikatë, e cila falenderon në emër të qeverisë së tij, qeverinë mbretërore të Shqipërisë për njoftimin që ajo i ka dërguar në lidhje me ndryshimin e regjimit si dhe ngjitjen në fron të Madhërisë së tij Zogu i I-rë. Komunikata shpreh dëshirat e sinqerta të Kolumbisë për paqen e Shqipërisë dhe mbretërimin e begatë të Madhërisë së Tij.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Dielli :

http://gazetadielli.com/kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-mbret/ 

 

Opinion.al :

http://opinion.al/kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Koha Jonë :

http://www.kohajone.com/2017/04/07/le-figaro-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=6513

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/681894/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/04/07/kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/1

 

VOAL :

https://www.voal.ch/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve-nga-aurenc-bebja-france-7-prill-2017/

 

Koha Plus :

http://www.kohaplus.com/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Shqiptari.eu :

http://www.shqiptari.eu/kur-japonia-dhe-kolumbia-e-njihnin-ahmet-zogun-mbret-te-shqiptareve-le-figaro-tetor-1928/

 

Manastiri Lajm :

http://manastirilajm.com/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Maqedonia Shqiptare :

http://maqedoniashqiptare.com/2017/04/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Ulqini – Online :

http://ulqini-online.com/sajti/?p=13461

 

InfoPress :

http://gazetainfopress.com/historia_arkeologji/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve

 

Bota.al :

http://www.bota.al/2017/04/le-figaro-tetor-1928-kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Kohanews :

http://www.kohanews.com/?p=57525

 

Koha.mk :

https://www.koha.mk/kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-zogun-si-mbret-te-shqiptareve/

 

Arberianews :

http://www.arberianews.com/kur-japonia-dhe-kolumbia-njihnin-ahmet-zogun-si-mbret/