Zyrtari i Muzeut të Arteve Historike në Vjenë për ‘Le Temps’ (1928) : “Ahmet Zogu e mori përkrenaren e Skënderbeut në duart e tij, u përkul dhe e përqafoi me respektin më të madh.”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 28 Tetor 2018

 

“Le Temps” ka botuar, të premten e 31 gushtit 1928, në faqen n°2, rrëfimin e vizitës së përkrenares së Skënderbeut nga Ahmet Zogu në Muzeun e Arteve Historike në Vjenë, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Përkrenarja e Skënderbeut

 

Korrespondenti ynë i veçantë në Vjenë shkruan :

 

Një zyrtar i Muzeut të Arteve Historike në Vjenë raporton se Ahmet Zogu dhe dy persona të tjerë shqiptarë që ishin, disa vjet më parë, në kryeqytetin austriak, shkuan të shihnin përkrenaren e Skënderbeut që ruhet në koleksionin e mrekullueshëm të armëve të vjetra nga ky muze.

 

Ahmet Zogu kërkoi që t’i hapnin vitrinën dhe t’i lejonin të prekë përkrenaren e heroit kombëtar të vendit të tij. Ai e mori reliken në duart e tij dhe, duke u përkulur me respekt, e afroi pranë buzëve të tij me një gjest të madh nderimi.

 

Muzeu i Arteve Historike ka gjithashtu shpatën e Skënderbeut. Besohet se këto objekte vijnë nga një trashëgimi, sepse gjatë shekullit të shtatëmbëdhjetë dhe tetëmbëdhjetë, Habsburgët kryen dy martesa me anëtarët e familjes së Skënderbeut.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/zyrtari-i-muzeut-te-arteve-historike-ne-vjene-per-le-temps-1928-ahmet-zogu-e-mori-perkrenaren-e-skenderbeut-ne-duart-e-tij-u-perkul-dhe-e-perqafoi-me-respektin-me-te-madh/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/zyrtari-muzeut-ne-vjene-respekti-zogut-ndaj-perkrenares-se-skenderbeut/?fbclid=IwAR0MFoERaUlzN80X2Bo7nRo2X-c2cTpXg7iOFRL7fk1ndTrieFbvFznTrqw

 

https://www.kultplus.com/trashegimia/zyrtari-i-muzeut-ne-vjene-ahmet-zogu-e-mori-perkrenaren-e-skenderbeut-ne-duar-u-perkul-dhe-e-perqafoi-me-respektin-me-te-madh/?fbclid=IwAR0x-5v4FfujrKI9ZYhjsTtaS1zmPwy9jyolxsWCoTQSYZu_yGa_xoOneWg

 

https://www.balkanweb.com/zyrtari-i-muzeut-ne-vjene-zogu-e-mori-perkrenaren-e-skenderbeut/?fbclid=IwAR3W0EYeC4C8_V3NEiFeU98ieenkv4V3hAsjYU8AgtaOErT1hxMA5tcyC1k

 

http://www.panorama.com.al/episodi-i-patreguar-zyrtari-i-muzeut-ne-vjene-kur-zogu-pa-perkrenaren-e-skenderbeut-kerkoi/?fbclid=IwAR3T0K_p82HmVsDQc_jjOqvI0G9ptW6zXRSh4oij7CII5DjWrkRFJ1fSOn8

 

http://mobile.kosova-sot.info/dossier/323395/zyrtariimuzeutteartevehistorikenevjeneperlsquoletempsrsquo1928ldquoahmetzoguemoriperkrenareneskenderbeutneduartetijuperkuldheeperqafoimerespektinmetemadhrdquo/?fbclid=IwAR0-9Y61z0m2vFxt0K9RWHhe33MfzDJxFp0hosTbuORL5FDP8dmGpOClz38

 

https://www.voal.ch/le-temps-1928-ahmet-zogu-e-mori-perkrenaren-e-skenderbeut-ne-duart-e-tij-u-perkul-dhe-e-perqafoi-me-respektin-me-te-madh/?fbclid=IwAR3Zm6HrJgJKMs43XeSJfKDhFzVWXqnnqg1xiOALu2GT4S53yI34ScFKSJM

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/972436/zyrtari-i-muzeut-ne-vjene-1928-ahmet-zogu-e-mori-perkrenaren-e-skenderbeut-ne-duart-e-tij-u-perkul-dhe-e-perqafoi-me-respektin-me-te-madh/?fbclid=IwAR1cpblgKXsb7pFR5IPcMBkL9iRCFYSRt1azKhewD-0GGtpHYl54Q41XpaM

 

http://opinion.al/ja-cberi-ahmet-zogu-kur-pa-perkrenaren-e-skenderbeut-ne-muzeun-vienez/?fbclid=IwAR3onB9KqEv1zopPClL9UNhjgoPCQoU1VnTWEiXbMMFDkVUWxFqYY5U9Nw0