Comoedia (1927) / Telegrami ekskluziv i Aleksandër Moisiut, para se të nisej në Amerikë : “Faleminderit Paris !”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Maj 2018

 

“Comoedia” ka botuar, të dielën e 6 nëntorit 1927, në ballinë, telegramin e aktorit të famshëm me origjinë shqiptare, Z. Aleksandër Moisiut, dërguar asokohe kryeredaktorit të po kësaj gazete kulturore franceze, Z. Gabriel Boissy.

 

Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, ka sjellë, për publikun shqiptar, dokumentin ekskluziv :

 

Parisi i ka bërë një mikpritje të paanshme e të sinqertë Z. Aleksandër Moisiut dhe trupës që e shoqëroi, ashtu si Franca di gjithmonë t’u rezervojë gjërave cilësore të mendjes dhe artit.

 

Z. Moisi, shumë i prekur ndaj kësaj pritjeje, i dërgoi dje kryeredaktorit tonë, para se të merrte anijen në Boulogne (Bulonjë) për Amerikë, telegramin në vijim :

 

Gabriel Boissy, Comoedia, Paris.

 

Para se të nisem për në Amerikë, më lejoni, nëpërmjet jush, t’i shpreh falenderimin tim Parisit, për pritjen e ngrohtë që iu bë trupës time dhe mua nga shokët e mi francezë, nga publiku dhe veçanërisht nga Comoedia. Kjo mikpritje do të më mbetet e paharrueshme, si një ndër gëzimet më të mëdha të jetës sime.

 

Aleksandër Moisiu

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://illyriapress.com/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

https://americaneye.al/aleksander-moisiu-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

https://www.voal.ch/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://www.civitas.al/kulture/telegrami-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris

 

https://www.syri.net/arte-media/159564/aleksander-moisiu-lejomeni-t-i-shpreh-falenderimin-tim-parisit/

 

http://www.balkanweb.com/site/telegrami-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://www.botasot.info/speciale-lajme/885408/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://www.mediatshqiptare.com/speciale-lajme/55598/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://opinion.al/telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=7627

 

https://alpenews.al/telegrami-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://opinion.al/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://dardaniasacra.njekomb.com/?p=16918

 

http://thenaturalalbania.com/2018/05/08/faleminderit-paris-aleksander-moisiu-falemnderohej-para-se-te-nisej-ne-amerike/

 

http://www.nacionalalbania.al/2018/05/telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://www.bulevardionline.com/comoedia-1927-telegrami-ekskluziv-i-aleksander-moisiut-para-se-te-nisej-ne-amerike-faleminderit-paris/

 

http://www.gazetadita.al/674222-2/

 

http://www.njekomb.com/?p=100576

 

http://www.joq.al/artikull/366332.html