Journal des débats politiques et littéraires (1883) : « Pashko Vasa, The right man in the right place »


Pashko Vasa (1825 - 1892)
Pashko Vasa (1825 - 1892)

Nga Aurenc Bebja*, Francë –  11 Gusht 2017

 

Gazeta franceze, « Journal des débats politiques et littéraires – Paris », ka botuar, të mërkurën e 16 majit 1883, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me emërimin e Pashko Vasës guvernator të Libanit.

 

Lideri shqiptar njihej në mjediset politiko–diplomatike osmane dhe perëndimore si një njeri i talentuar për të drejtuar poste me përgjegjësi të lartë.

 

Shkrimi në vijim, sjellë në shqip nga Aurenc Bebja - Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania » - dëshmon qartësisht se sa i vlerësuar ka qenë atdhetari shqiptar tek të huajt :

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Na shkruajnë nga Konstandinopoja, 8 maj :

 

« Sot, supozojmë të marrë fund, dhe seriozisht kësaj here, çështja e Libanit. Nga mbledhja e organizuar më parë, diçka do të dalë në dritë, dhe Vasa Efendi me shumë mundësi do të marrë në mënyrë unanime votat e ambasadorëve, sepse ai është kandidati i propozuar.

 

Të shtunën, Arif Pasha, Ministër i Punëve të Jashtme, thirri në një takim të jashtëzakonshëm në Portën e Lartë krerët e misioneve dhe i njoftoi se kandidati i propozuar ishte Vasa Efendiu.

 

Përfaqësuesit e Francës, Austrisë, Italisë dhe Gjermanisë pranuan, pa hezitim, e pa u vonuar, këtë kandidaturë. Vetëm, ambasadori i Rusisë dhe i ngarkuari me punë i Anglisë dëshironin një ‘ad referendum’ (mendimin e qeverive të tyre) ; Por besojmë se udhëzimet që ata do të marrin do të jenë të favorshme për këtë emërim ; Pra, Vasa Efendiu do të jetë pasardhësi i Rustem Pashës.

 

Vasa Efendiu është shqiptar. Këshilltar i vilajetit të Adrianopojës, prej disa vitesh, ai ka fituar simpatinë e të gjithë qytetarëve të saj, si myslimanë dhe të krishterë. Autor i dalluar dhe madje poet në gjuhën shqipe, Vasa Efendiu është gjithashtu një administrator  i ndershëm, i zgjuar, plot meritë, vendosmëri dhe energji, dhe me padyshim, ai do t'i përmbushë detyrat e tij të reja për të mirën e të gjithëve ; Ai është, ashtu siç thonë anglezët : « The right man in the right place » (Njeriu i duhur në vendin e duhur). Kjo zgjedhje është më e mira nga çdo këndvështrim ; Shqiptarët ishin krenarë dhe të lumtur që sulltani zgjodhi njërin prej tyre për të përmbushur këto funksione të rëndësishme. Mënjanimi i Bib Dodës i pati zhgënjyer disi. Vasa është ende njëri prej tyre, dhe ata vetëm se mund të krenohen për këtë zgjedhje. Pra, incidenti libanez mori fund, Rustemi u zëvendësua, kandidati i sulltanit u pranua dhe shqiptarët janë të kënaqur ; Secili prej tyre është i kënaqur : vetëm anglezëve u vjen keq për Rustemin ; Ata kanë shumë kënaqësi të tjera si kompensim. »

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-the-right-man-in-the-right-place/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

 

Publikuar në :

 

Dielli :

http://gazetadielli.com/pashko-vasa-njeriu-i-duhur-ne-vendin-e-duhur/

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/kur-pashko-vasaj-emerohej-guvernator-libanit-dhe-francezet-e-vleresonin-right-man-right-place/

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/kur-pashko-vasaj-emerohej-guvernator-i-libanit-dhe-francezet-e-vleresonin-the-right-man-in-the-right-place/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=24021

 

Prishtina Press :

https://gazetaprishtinapress.com/2017/08/13/pashko-vasa-burri-i-duhur-ne-vendin-e-duhur/

 

Opinion.al :

http://opinion.al/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-njeriu-i-duhur-ne-vendin-e-duhur/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-right-man-right-place-nga-aurenc-bebja-france-11-gusht-2017/

 

INA :

http://ina-online.net/176087-2/

 

Shqiperiaebashkuar.al :

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/08/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-the-right-man-in-the-right-place/

 

Maqedonia Shqiptare :

https://maqedoniashqiptare.com/2017/08/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-the-right-man-in-the-right-place/

 

Ediku.org :

http://ediku.org/albanian/2017/08/12/kur-pashko-vasa-emerohej-guvernator-i-libanit-dhe-francezet-e-vleresonin-the-right-man-in-the-right-place/

 

Albspirit :

http://alb-spirit.com/2017/08/12/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-njeriu-i-duhur-ne-vendin-e-duhur/

 

Shqiptari.eu :

http://www.shqiptari.eu/journal-des-debats-politiques-et-litteraires-1883-pashko-vasa-njeriu-i-duhur-ne-vendin-e-duhur/