Poezia e Paolo Giovio-s për Gjergj Kastriotin në veprën “Elogia virorum bellica virtute illustrium”


“Elogia virorum bellica virtute illustrium”, (1575) – Paolo Giovio / Burimi : Internet Archive
“Elogia virorum bellica virtute illustrium”, (1575) – Paolo Giovio / Burimi : Internet Archive

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 11 Mars 2018

 

Francesco Tajani, në veprën e tij “Le Istorie Albanesi”, botuar në Salerno në 1886, ka përkthyer nga latinishtja në italisht, në faqen n° 124, poezinë e Paolo Giovio-s për Gjergj Kastriotin, të cilën e gjejmë në faqen n° 147 të veprës me titull “Elogia virorum bellica virtute illustrium”, botuar në 1575 nga Pietro Perna.

“Le Istorie Albanesi”, (1886) – Francesco Tajani / Burimi : Internet Archive
“Le Istorie Albanesi”, (1886) – Francesco Tajani / Burimi : Internet Archive

Aurenc Bebja, ka përshtatur këtë poezi në shqip dhe e ka sjellë për lexuesin, nëpërmjet blogut të tij  “Dars (Klos), Mat – Albania” :

“Le Istorie Albanesi”, (1886) – Francesco Tajani / Burimi : Internet Archive
“Le Istorie Albanesi”, (1886) – Francesco Tajani / Burimi : Internet Archive

 

Gjergj, brenda varrit tënd mbyllet

Rrënimi i turqve dhe mbrojtja e Epirit;

Kockat e tua pa kundërshtim,

Në shumë vende u shpërndanë dhe përhapën.

 

Pjesët e trupit që duhet të qëndronin të mbyllura,

Për të mos u ndjerë më të fyera nga armiku,

Ashtu nga emri yt u lind lavdia e zjarrtë,

Sa në një mijë pjesë u thyen dhe shkëmbyen.

 

Sepse duke u larguar nga kjo botë,

Trupi yt u copëtua nga armiqtë e tu,

sikur për tu ndjerë të rëndësishëm.

 

Dhe virtyti për tu dhënë jetë të tjerëve,

vjen nga ti, ashtu i njëjti,

të dha famë dhe nder.

 

Giovio – Jeta e njerëzve të shquar

 

“Elogia virorum bellica virtute illustrium”, (1575) – Paolo Giovio / Burimi : Internet Archive
“Elogia virorum bellica virtute illustrium”, (1575) – Paolo Giovio / Burimi : Internet Archive

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://gazetadielli.com/nje-poezi-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin/

 

http://www.kultplus.com/poezi/poezia-e-paolo-giovios-per-gjergj-kastriotin/

 

http://opinion.al/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

http://www.gazetadita.al/poezia-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin/

 

http://konica.al/2018/03/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

https://americaneye.al/poezia-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/849392/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

http://www.njekomb.com/?p=84352

 

http://www.mediatshqiptare.com/dokumentare-lajme/28669/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

http://illyriapress.com/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/03/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

https://www.voal.ch/poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium/

 

http://www.civitas.al/kulture/poezia-e-paolo-giovo-per-gjergj-kastriotin-ne-vepren-elogia-virorum-bellica-virtute-illustrium

 

http://www.syri.net/arte-media/142833/nga-emri-yt-u-lind-lavdia-e-zjarrte-poezi-e-paolo-giovio-per-gjergj-kastriotin/

 

http://pashtriku.org/?kat=47&shkrimi=7416

 

http://www.balkanweb.com/site/zbulohet-poezia-e-paolo-giovio-s-per-gjergj-kastriotin-e-botuar-ne-vitin-1575/