Le Français (1903) / Do të hapet një konkurs midis skulptorëve italianë dhe të huaj për ndërtimin e një monumenti për Jeronim De Radën


Jeronim De Rada (1814 – 1903)
Jeronim De Rada (1814 – 1903)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 23 Janar 2022

 

“Le Français” ka botuar, të martën e 17 marsit 1903, në faqen n°5, një shkrim në lidhje me ndërtimin e një monumenti për patriotin dhe shkrimtarin e shquar shqiptar Jeronim De Rada, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Një monument për Jeronim de Radën.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Me iniciativën e princit Aladro Kastriota, pretendent për fronin e Shqipërisë, është formuar një komitet për t’i ngritur një monument, ndoshta në Catanzaro, patriotit dhe shkrimtarit të shquar Jeronim de Rada, i cili ndërroi jetë më 28 shkurt pranë Cosenza-s dhe të gjithë jetën e tij ia kushtoi rindërtimit të kombësisë shqiptare.

 

Për planin e monumentit, për të cilin do të paguajë Princi Kastriota, do të hapet një konkurs midis skulptorëve italianë dhe të huaj.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-francais-1903-do-te-hapet-nje-konkurs-midis-skulptoreve-italiane-dhe-te-huaj-per-ndertimin-e-nje-monumenti-per-jeronim-de-raden/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/nje-monument-per-jeronim-de-raden-konkursi-ne-vitin-1903-midis-skulptoreve-italiane-dhe-te-huaj/

 

https://www.voal.ch/le-francais-1903-do-te-hapet-nje-konkurs-midis-skulptoreve-italiane-dhe-te-huaj-per-ndertimin-e-nje-monumenti-per-jeronim-de-raden/multimedia/dossier/

 

https://opinion.al/1903-do-hapet-nje-konkurs-per-skulptoret-per-ndertimin-e-monumentit-te-de-rades/

 

https://drini.us/le-francais-1903-do-te-hapet-nje-konkurs-midis-skulptoreve-italiane-dhe-te-huaj-per-ndertimin-e-nje-monumenti-per-jeronim-de-raden/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1747837/le-francais-1903-do-te-hapet-nje-konkurs-midis-skulptoreve-italiane-dhe-te-huaj-per-ndertimin-e-nje-monumenti-per-jeronim-de-raden/

 

https://alb-spirit.com/2022/01/23/le-francais-1903-konkurs-midis-skulptoreve-italiane-dhe-te-huaj-per-ndertimin-e-nje-monumenti-per-jeronim-de-raden/