Robert Walsh (1828) : “Shqiptarët janë racë e bukur, e guximshme, krenare dhe aventuriere”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Qershor 2018

 

Në dokumentin me titull “Voyage de Constantinople en Angleterre, par les Balkans, le Danube, la Hongrie et l’Allemagne – Narrative Of A Journey From Constantinople To England (1828)”, të klerikut, historianit, shkrimtarit dhe mjekut irlandez, Robert Walsh (1772-1852), gjejmë një përshkrim të veçantë për shqiptarët, më saktësisht në faqen n°4, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Shqiptarët janë ndoshta raca më e bukur e Turqisë; ata u ngjajnë më shumë grekëve sesa sllavëve.

 

Nëse shqiptari ka cilësitë e zviceranëve dhe tirolezëve (banorë të Tirolit); nëse ai është si ata një këmbësor i patrembur, i cili ngjit, me pushkën mbi supe, malet si dhitë, ai ka më shumë se ata gjallërinë dhe harenë jugore të kombinuar me një mprehtësi të jashtëzakonshme e të menjëhershme.

 

Ashtu si grekët, shqiptarët, në mënyrë perfekte, janë popull i lumtur. Krenaria kombëtare shfaqet në fjalët më të vogla të ‘Schkipetareve’, në gjestet e tyre, në qasjen e tyre të lehtë apo edhe teatrale.

 

Guximi është për ta diçka e natyrshme ; dhe të civilizuar, në vend se të jenë zviceranët e Lindjes, ata ngjajnë me francezët, domethënë, me ata popuj të cilëve pushtimet u buzëqeshin më së shumti.

 

Jeta aventuriere është një nga elementët e tyre.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://www.civitas.al/vendi/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere

 

https://americaneye.al/robert-walsh-1828-shqiptaret-nje-race-e-bukur-krenare-dhe-aventuriere/

 

http://www.gazetadita.al/robert-walsh-1828-shqiptaret-nje-race-e-bukur-krenare-dhe-aventuriere/

 

https://www.voal.ch/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/

 

https://www.syri.net/arte-media/168164/robert-walsh-ne-1828-shqiptaret-raca-me-e-bukur-gjalleri-hare-guxim-aventure/

 

http://opinion.al/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/902185/kleriku-dhe-historiani-i-famshem-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/

 

http://maqedoniashqiptare.com/2018/06/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/

 

http://www.pathos.info/lajme/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/

 

https://lajme.tv/2018/06/08/robert-walsh-1828-shqiptaret-jane-race-e-bukur-e-guximshme-krenare-dhe-aventuriere/

 

http://27.al/robert-walsh-ne-1828-shqiptaret-race-e-bukur-e-gjalle-e-hareshme-e-guximshme-dhe-aventuriere/

 

http://www.kohajone.com/2018/06/08/robert-walsh-1828-shqiptaret-nje-race-e-bukur-krenare-dhe-aventuriere/

 

https://poligon-al.com/robert-walsh-1828-shqiptaret-nje-race-e-bukur-krenare-dhe-aventuriere/

 

https://voxalbaniae.com/robert-walsh-1828-shqiptaret-nje-race-e-bukur-krenare-dhe-aventuriere/

 

http://www.njekomb.com/?p=109535

 

https://teleskopi.de/robert-walsh-1828-shqiptaret-nje-race-e-bukur-krenare-dhe-aventuriere