Shqiptarja në sytë e të huajve


Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l'homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l'homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 16 Prill 2017

 

Shqiptarja, arbëreshe apo arvanitase, e Iliridës apo e Shqipërisë, myslimane apo e krishterë, veriore apo jugore, elitare apo popullore, qytetare apo malësore, nuk i ka lënë indiferent të huajt me veshjen e saj tradicionale. Madje, shpeshherë, ajo ka ngjallur kureshtje me veçantinë e stilit të saj.

 

Këtë e dëshmojnë revistat, gazetat dhe romanet e shumta franceze apo në gjuhën frënge, ku hasim gravura dhe fotografi që i dedikohen asaj, ndër të cilat do të gjeni në vijim disa prej tyre, të sjellura nga Aurenc Bebja, Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania ».

 

Kostum cilësor i grave shqiptare (1782) / Jean Houel, Palazzo Adriano, Siçili

Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l'on traite des antiquités qui s'y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / BNF
Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l'on traite des antiquités qui s'y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / BNF

Veshje popullore të grave shqiptare (1782) / Jean Houel, Palazzo Adriano, Siçili

Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l'on traite des antiquités qui s'y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / BNF
Burimi : Voyage pittoresque des isles de Sicile, de Malte et de Lipari : où l'on traite des antiquités qui s'y trouvent encore, des principaux phénomènes que la nature y offre, du costume des habitans, et de quelques usages. – Gallica / BNF

Bukuroshja shqiptare dhe Chateaubriand, Athinë (1806)

Burimi : Album de Chateaubriand : 20 gravures en taille douce, avec texte / dessins de M. Staal ; gravures de MM. Geoffroy et Monnin – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Album de Chateaubriand : 20 gravures en taille douce, avec texte / dessins de M. Staal ; gravures de MM. Geoffroy et Monnin – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Mbi tarracat e Ohrit, Shqipëri (1841) / R. Coton Woodville, Revista “Le Monde Illustré”

Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l'homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l'homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Kostumet popullore shqiptare sipas krahinave dhe besimeve fetare (1880) / Fortuné Louis Méaulle, Revista “Le Monde Illustré”

Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l'homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Le Monde illustré, Bibliothèque nationale de France, département Philosophie, histoire, sciences de l'homme – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Princesha mirditore / Jules – Marie Armand, Molteni (1897-1898)

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l'œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l'œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Grua mirditore / Jules – Marie Armand, Molteni (1897-1898)

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l'œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l'œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Malësorja shqiptare / Jules-Marie Armand, Molteni (1897-1898)

Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l'œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Cavelier de Cuverville, Jules-Marie-Armand (1834-1912). Chef de la mission. Photographe de l'œuvre reproduite. – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Gratë shqiptare tek burimi (1912)

Burimi : Les femmes albanaises à la fontaine : [photographie de presse] / [Agence Rol] – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Les femmes albanaises à la fontaine : [photographie de presse] / [Agence Rol] – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Gratë shqiptare në Maqedoni (1916)

Burimi : Pages de gloire, Lucien Cornet – Directeur de publication – Gallica / Bibliothèque nationale de France
Burimi : Pages de gloire, Lucien Cornet – Directeur de publication – Gallica / Bibliothèque nationale de France

Kurs rrobaqepësie për gratë myslimane shqiptare të Tiranës (1919)

Burimi : Le Miroir – Gallica / BDIC (Bibliothèque de documentation internationale contemporaine) – Kryqi i Kuq amerikan ka organizuar një kurs rrobaqepsie në Tiranë, Shqipëri, për gratë myslimane...
Burimi : Le Miroir – Gallica / BDIC (Bibliothèque de documentation internationale contemporaine) – Kryqi i Kuq amerikan ka organizuar një kurs rrobaqepsie në Tiranë, Shqipëri, për gratë myslimane...

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve/Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

Publikuar në :

 

Tirana Observer :

http://www.tiranaobserver.al/news-item/foto-te-rralla-gruaja-shqiptare-ne-syte-e-te-huajve/

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/foto-te-rralla-gruaja-shqiptare-ne-syte-e-te-huajve/

 

Dita :

http://www.gazetadita.al/foto-te-rralla-gruaja-shqiptare-ne-syte-e-te-huajve/

 

Opinion.al :

http://opinion.al/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve-nepermjet-gravurave-dhe-fotografive-nga-aurenc-bebja-france-16-prill-2017/

 

Dritare.net :

http://www.dritare.net/2017/04/16/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve/1

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/686384/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve/

 

Maqedonia Shqiptare :

http://maqedoniashqiptare.com/2017/04/shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve/

 

360°.al :

http://www.360grade.al/me-shume/kulture/item/65609-shqiptarja-ne-syte-e-te-huajve

 

Nacional Albania :

http://www.nacionalalbania.al/?p=115647

 

Gazeta Metro :

http://gazetametro.net/grate-shqiptare-ne-syte-e-te-huajve/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=6804

 

AlbertVataj.com :

http://albertvataj.com/2017/04/gruaja-shqiptare-ne-syte-endjen-dhe-shprehite-artistike-te-hulumtuesve-historianeve-dhe-piktoreve-te-huaj/

 

Shkodranews :

http://www.shkodra.news/gruaja-shqiptare-ne-syte-endjen-dhe-shprehite-artistike-te-hulumtuesve-historianeve-dhe-piktoreve-te-huaj/