Revista franceze (1899) / Nëntë treguesit për një edukim të suksesshëm të fëmijës — Broshura e Thrank Spirobergut (Faik Konicës)


Faik Bej Konica (1875 – 1942)
Faik Bej Konica (1875 – 1942)

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 30 Tetor 2023

 

“Le Revue Internationale de l’Enseignement ” ka botuar, në qershor të 1899, broshurën e Thrank Spirobergut (Faik Konicës) me nëntë treguesit për një edukim të suksesshëm të fëmijës, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Thrank Spiroberg. — Ese mbi edukimin, Shënime dhe fragmente. — Bruksel, R. Imbreghts.

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Autori i kësaj broshure, i cili po punon për një vepër madhore mbi edukimin, ka botuar disa fragmente të saj. Për të, shkenca e edukimit presupozon domosdoshmërisht fiziologjinë dhe higjienën; ekziston vetëm një edukim i cili ka në mendje energjinë e trupit dhe kulturën e mendjes. Këtu janë disa nga treguesit që ai na ofron :

 

1° kufizim të lirisë së martesës nga kushte të urdhrit shkencor;

 

2° inkurajim të ushtrimeve fizike, eliminim të gjimnastikës;

 

3° rritje të fëmijës në një atmosferë moderimi dhe dashamirësie;

 

4° ofrim mësimdhënie gojore, të larmishme, të qartë dhe argëtuese deri në moshën tetë vjeçare;

 

5° shkollat duhet të merren vetëm me përfundimin e edukimit nëpërmjet një mësimdhënie cilësore;

 

6° frymëzim që në moshën katër vjeçare të shijes për vëzhgim dhe kërkimin e shkaqeve;

 

7° mësimi i gjuhëve të gjalla ka një dobi të madhe praktike, është i dëmshëm për zhvillimin e lirë të mendjes;

 

8° edukimi do të plotësohet nëpërmjet udhëtimeve;

 

9° edukimi duhet ta mësojë fëmijën që të veprojë në jetë vetëm pasi të ketë menduar, të mendojë vetëm me arsyetim dhe të arsyetojë vetëm në mënyrë metodike dhe me një metodë të mirë, domethënë shkencore.

 

P.

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/revista-franceze-1899-nente-treguesit-per-nje-edukim-te-suksesshem-te-femijes-broshura-e-thrank-spirobergut-faik-konices/. Në rast të kundërt mos e publiko.

 

 

Publikuar në :

 

https://gazetadielli.com/revista-franceze-1899-nente-treguesit-per-nje-edukim-te-suksesshem-te-femijes-broshura-e-thrank-spirobergut-faik-konices/

 

https://americaneye.al/9-treguesit-per-nje-edukim-te-suksesshem-te-femijes-sipas-faik-konices/

 

https://ampress.ca/1899-nente-treguesit-per-nje-edukim-te-suksesshem-te-femijes-broshura-e-thrank-spriobergut-faik-konices/

 

https://opinion.al/1899-9-treguesit-per-nje-edukim-te-suksesshem-te-femijes-broshura-e-thrank-spirobergut-faik-konices/

 

https://alb-spirit.com/2023/10/30/broshura-e-faik-konices-per-edukimin-e-femijes/

 

https://www.arsalbanica.mk/revista-franceze-1899-nente-treguesit-per-nje-edukim-te-suksesshem-te-femijes-broshura-e-thrank-spirobergut-faik-konices/