Le Petit Parisien (1929) / Ja arsyet e ndërprerjes së marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë së mbretit Zog dhe Turqisë


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 20 Gusht 2018

 

“Le Petit Parisien” ka botuar, të premten e 4 tetorit 1929, në faqen n°3, një shkrim në lidhje me marrëdhëniet e tensionuara diplomatike asokohe midis Shqipërisë dhe Turqisë, për shkak të tri çështjeve, të cilat, Aurenc Bebja, nëpërmjet blogut të tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, i ka sjellë në vijim për publikun shqiptar :

 

Romë, 3 tetor (dep. Petit Parisien)

 

Sipas informacioneve që vijnë nga Tirana për gazetat italiane, marrëdhëniet diplomatike mes Shqipërisë dhe Turqisë janë ndërprerë për arsyet e mëposhtme :

 

– mosnjohja, deri më sot, nga republika turke, e monarkisë shqiptare me në krye Ahmet Zogun;

 

– tërheqja prej shumë kohësh në Angora (Ankara), e ministrit turk të akredituar pranë qeverisë shqiptare;

 

– largimi (shkarkimi) i një përgjegjësi turk.

 

Këto fakte demonstrojnë qartë synimin e qeverisë turke, ndaj qeverisë mbretërore të Tiranës, që të mos ketë marrëdhënie miqësore me shtetin shqiptar.

 

Sa i përket zyrës së shtypit të qeverisë shqiptare, ajo ka publikuar në shtypin lokal një deklaratë në të cilën pretendon se largimi i legatave të Shqipërisë nga Angora (Ankara) dhe Bukureshti ka ndodhur vetëm për arsye ekonomike.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-petit-parisien-1929-ja-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/pse-shqiperia-e-mbretit-zog-nderpreu-marredheniet-diplomatike-turqine-e-ataturkut/

 

http://www.gazetatema.net/2018/08/20/le-petit-parisien-1929-ja-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/

 

http://www.balkanweb.com/le-petit-parisien-1929-ja-arsyet-e-prishjes-se-marredhenieve-mes-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/

 

https://www.voal.ch/le-petit-parisien-1929-ja-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/

 

http://opinion.al/le-petit-parisien-1929-ja-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/

 

http://www.kohajone.com/2018/08/20/le-petit-parisien-1929-ja-arsyet-e-prishjes-se-marredhenieve-mes-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/

 

http://www.njekomb.com/?p=132535

 

http://lexo.al/vitit-1929-ja-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/

 

https://www.syri.net/arte-media/187597/shtypi-francez-ne1929-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-dhe-turqise/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/938533/le-petit-parisien-1929-arsyet-e-nderprerjes-se-marredhenieve-diplomatike-midis-shqiperise-se-mbretit-zog-dhe-turqise/