Isa Boletini – gazetarit të Daily Telegraph (1913) : “Gjithë jetën time, deri në çlirim apo në vdekje, unë do të luftoj serbët, grekët, malazezët, italianët, austriakët.”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 21 Shtator 2017

 

Gazeta franceze, “Journal des débats politiques”, ka botuar, të mërkurën e 7 majit 1913, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me intervistën e patriotit shqiptar, Isa Boletini, dhënë në Londër për prestigjozen “Daily Telegraph”.

 

Si e përshkruanin perëndimorët atdhetarin shqiptar ? Çfarë ka shprehur ai për median britanike ? Në vijim, do të gjeni tekstin e plotë, të sjellë në shqip nga Aurenc Bebja – Blogu « Dars (Klos), Mat – Albania » :

 

Isa Boletini dhe problemi shqiptar

 

Isa Boletini, patrioti shqiptar, armiku i betuar i serbëve dhe grekëve, dhe nesër, nëse është e nevojshme, kundërshtari i pamëshirshëm i një ndërhyrje austro-italiane në vendin e tij, ndodhet në këtë moment në Londër.

 

Një gazetar i Daily Telegraph ka bërë me të një intervistë interesante; Isa Boletini vë në dukje meritat e ish-regjimit turk. Abdul Hamidi i vlerësonte shqiptarët. Në vitin 1902, ai e thirri Isa Boletinin në Konstandinopojë dhe e vendosi atë në krye të gardës së tij duke i vënë titullin Bej. Isa Boletini qëndroi në Kostandinopojë për katër vjet dhe pastaj u kthye në Shqipëri. Ai jetonte që prej tre vitesh në afërsi të Mitrovicës, kur filloi Revolucioni Xhonturk.

 

Shqiptarët në 1908 kërkuan “Kushtetutën”, por Isa Boletini, që nga ai moment, u tregua i shqetësuar. Xhonturqit, të vetëdijshëm për ndjenjat e atij lideri, kërkuan ta shtypnin atë. Xhavit Pasha e sulmoi atë papritur me trupat që kishte në dispozicionin e tij. Por Isa Boletini mundi të shpëtojë, megjithëse me një dëmtim të rëndë në shpatull. I larguar nga Mitrovica, Isa Boletini u tërhoq në Pejë, dhe më pas u strehua pranë Malësorëve të Gjakovës.

 

Atje, ai organizoi një rezistencë serioze. U zhvilluan luftime ku turqit u rrahën. Ngjarjet e pranverës së vitit 1909 detyruan kthimin e trupave turke në Konstandinopojë, por vitin e ardhshëm një ushtri turke u kthye në Shqipëri për të dënuar rebelët. Isa Boletini, i mundur në Kaçanik, në vend se të dorëzohej, u strehua në Mal të Zi.

 

Një vit më pas, në krye të trupave të tij, Isa Boletini hyri në Pejë, Gjakovë, Prishtinë dhe Shkup : “Kështu, unë kisha arritur qëllimin e përpjekjeve të mia, ekzistencën e Shqipërisë, e kërcënuar nga xhonturqit. Ne ishim duke përfunduar një marrëveshje me Ahmet Muhtar Pashën kur shpërtheu lufta aleatëve.”

 

Isa Boletini gjendet aktualisht në Londër për të mbrojtur çështjen e pavarësisë së Shqipërisë pranë Fuqive të Mëdha. Isa Boletini nuk i pranon kufijtë e vendosur për Shqipërinë nga Konferenca e Londrës. Shqiptarët kurrë nuk do të pranojnë sundimin serb. Ata nuk e pranojnë parimin e hekurudhës komerciale (tregtare) që i është dhënë Serbisë : “Gjithë jetën time, deri në çlirim apo në vdekje, unë do të luftoj serbët, grekët, malazezët, italianët, austriakët.”

 

Duke thënë këtë, shefi patriot shqiptar shfaqte një agjitacion dhe ekzaltim ekstrem.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-%C3%A7lirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

Prishtina Press :

https://gazetaprishtinapress.com/2017/09/22/intervista-e-isa-boletinit-per-daily-telegraf-1913/

 

American Eye :

http://www.americaneye.al/isa-boletini-gazetarit-anglez-te-luftoj-deri-ne-vdekje-per-shqiperine/

 

Kult Plus :

http://www.kultplus.com/uncategorized/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-te-luftoj-serbet/

 

Opinion.al :

http://opinion.al/1913-isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Shqipëria e Bashkuar :

http://shqiperiaebashkuar.al/2017/09/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

VOAL :

https://www.voal.ch/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Illyriapress :

http://illyriapress.com/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-do-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

27.al :

http://27.al/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Bota Sot :

http://www.botasot.info/historia-lajme/762151/isa-boletini-ndash-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Njëkomb.com :

http://www.njekomb.com/?p=35314

 

Dita :

http://www.gazetadita.al/isa-boletini-gazetarit-anglez-do-te-luftoj-deri-ne-vdekje-per-shqiperine/

 

Tesheshi :

http://tesheshi.com/isa-boletini-per-daily-telegraph-ne-1913-en-gjithe-jeten-te-luftoj-greket-serbet-malazezet-italianet/

 

Civitas :

http://www.civitas.al/en/civitas-plus/e-rralle-ja-intervista-qe-isa-boletini-ka-dhene-per-daily-telegraph-ne-1913

 

Infoshqip :

http://www.infoshqip.com/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Tetovanews :

https://www.tetovanews.info/2017/09/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Maqedonia Shqiptare :

https://maqedoniashqiptare.com/2017/09/isa-boletini-gazetarit-anglez-do-te-luftoj-deri-ne-vdekje-per-shqiperine/

 

Kohanews :

http://www.kohanews.com/1913-isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Nacional Albania :

http://www.nacionalalbania.al/2017/09/1913-isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Liria :

http://gazetaliria.com/1913-isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Pashtriku :

http://www.pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=6848

 

Telegrafi :

https://telegrafi.com/isa-boletini-per-daily-telegraph-1913-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-te-luftoj-serbet-greket-malazezet/

 

Arbresh Info :

http://www.arbresh.info/kuriozitete/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-ne-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-malazezet-italianet-austriaket/

 

Tema :

http://www.gazetatema.net/2017/11/09/intervista-e-rralle-isa-boletini-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-apo-vdekje-une-do-te-luftoje-serbet-greket-malazezet-e-italianet/

 

Panorama :

http://www.panorama.com.al/intervista-e-rralle-e-isa-boletinit-ne-daily-telegraph-deri-ne-vdekje-do-luftoj-serbet-greket-dhe/

 

GSH :

http://www.gsh.al/2017/11/09/intervista-e-rralle-e-isa-boletinit-ne-daily-telegraph-deri-ne-vdekje-luftoj-serbet-greket-dhe/

 

Balkanweb :

http://www.balkanweb.com/site/isa-boletini-gazetarit-te-daily-telegraph-gjithe-jeten-time-deri-ne-clirim-a-vdekje-une-do-te-luftoj-serbet-greket-dhe/