Le Temps (1901) : “Ja vendimet e marra në Kongresin shqiptar të Napolit”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 24 Shkurt 2018

 

“Le Temps” ka botuar, të enjten e 2 majit 1901, në faqen n°2, një shkrim mbi Kongresin shqiptar të Napolit dhe vendimet e marra prej tij.

 

Aurenc Bebja, nëpërmjet faqes së tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, ka sjellë, në shqip, rrëfimin e plotë të gazetës franceze :

 

Na shkruajnë nga Roma :

 

Kongresi shqiptar, i sapo mbajtur në Napoli, ka miratuar rezolutat në vijim :

 

-         Përdorimin e alfabetit latin në gjuhën shqipe ;

 

-         Mësimin e gjuhës shqipe në të gjitha komunat e Italisë – popullata e të cilave është me origjinë shqiptare – dhe përhapjen e gjuhës italiane në Shqipëri.

 

Asambleja ka votuar sërish kundër masave të qeverisë osmane që kërcënojnë në Shqipëri ekzistencën e gjuhës dhe kombësisë.

 

Kongresi, para se të ndahej, vendosi të takohej çdo vit në Itali.

 

Një grup delegatësh u prit nga Mbreti, i cili i përgëzoi ata për përpjekjet e bëra për ruajtjen e kombësisë shqiptare dhe zhvillimin e marrëdhënieve tregtare midis Italisë dhe Shqipërisë.

 

Mbreti premtoi, ndër të tjera, të jetë president nderi i kongresit të vitit të ardhshëm.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-n%C3%AB-kongresin-shqiptar-te-napolit/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

http://www.gazetatema.net/2018/02/24/zbulohen-vendimet-e-kongresit-te-napolit-ne-vitin-1901-dhe-premtimi-i-viktor-emanueli-iii-per-shqiptaret/

 

http://www.botasot.info/historia-lajme/840417/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://www.kohajone.com/2018/02/24/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://www.balkanweb.com/site/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://illyriapress.com/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

https://www.voal.ch/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit-nga-aurenc-bebja-france-24-shkurt-2018/

 

http://www.bota.al/2018/02/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

https://vloranews.net/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://www.mekulipress.info/2018/02/24/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://www.civitas.al/civitas-plus/e-rrallele-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit

 

http://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=7345

 

https://shqiperiaebashkuar.al/2018/02/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://opinion.al/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://360grade.al/25185/ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://americaneye.al/le-temps-1901-ja-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/

 

http://ulqini-online.com/sajti/?p=18033

 

http://www.njekomb.com/?p=80282

 

http://www.syri.net/arte-media/138590/alfabeti-latin-ne-gjuhen-shqipe-vendimi-i-kongresit-shqiptar-te-napolit/

 

https://konica.al/2018/02/gazeta-franceze-zbardh-vendimet-e-marra-ne-kongresin-shqiptar-te-napolit/