L’Œuvre (1939) / Mbretëresha Geraldinë, gazetarit amerikan në Versajë : “Djali im do të edukohet, së pari, që të bëhet burrë !”


Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 26 Maj 2019

 

“L’Œuvre” ka botuar, të shtunën e 19 gushtit 1939, në faqen n°2, intervistën e mbretëreshës Geraldinë të zhvilluar asokohe në Versajë me një zyrtar të shtypit amrikan, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : 

 

Bisedimet e Versajës

 

Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France
Burimi : gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France

Mbretëresha Geraldinë e Shqipërisë i tha, dje, një përfaqësuesi të shtypit amerikan, të pritur nga ajo në Versajë, se princi Skënderbe (katër muajsh), mund të rritet në Shtetet e Bashkuara.

 

— A do të marrë arsimimin e një princi demokratik ?

 

Mbretëresha u përgjigj me një ton të ashpër :

 

— Ai do të edukohet në mënyrë që të bëhet burrë. Dhe ai do të mësojë të gjitha gjuhët e rëndësishme, duke përfshirë frëngjishten dhe anglishten.

 

E ardhmja e princit ?

 

— Princi është kaq i vogël saqë ende nuk kemi bërë plane.

 

Mbreti Zog dhe mbretëresha Geraldinë pohojnë se nuk e dinin kur e morën me qira kështjellën, se ajo ishte banuar më parë nga Duka i Windsorit.

 

— Dhe cilën pjesë të kështjellës preferoni ?

 

— Dhomën e djalit tim – u përgjigj ajo. Mbretëresha deklaroi se shqetësimet për elegancën nuk ishin çështje dite dhe se nuk e dinte ende kur do të shkojë te shtëpitë e mëdha të modës.

 

... Pa mohuar se do të shkojë tek ato një ditë.

 

 

* Çdo gazetë online apo print, çdo portal që merr këtë shkrim duhet të citojë autorin në fillim të shkrimit (Nga Aurenc Bebja, Francë) dhe burimin e informacionit në fund (Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania), si dhe të vendosë linkun e burimit : https://www.darsiani.com/la-gazette/l-%C5%93uvre-1939-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje-djali-im-do-te-edukohet-se-pari-qe-te-behet-burre/. Në rast të kundërt mos e publiko këtë shkrim.

 

 

Publikuar në :

 

https://americaneye.al/intervista-e-mbretereshes-geraldine-per-shtypin-amerikan-lidhur-me-djalin-e-saj/

 

https://www.kohajone.com/2019/05/26/cfare-i-tha-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje/

 

http://vloralajme.net/2019/05/26/loeuvre-1939-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje-djali-im-do-te-edukohet-se-pari-qe-te-behet-burre/

 

https://opinion.al/1939-cfare-i-tha-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje/

 

http://www.njekomb.com/?p=209549

 

https://360grade.al/255647/loeuvre-1939-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje-djali-im-do-te-edukohet-se-pari-qe-te-behet-burre/

 

https://www.botasot.info/historia-lajme/1092091/l-oelig-uvre-1939-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje-djali-im-do-te-edukohet-se-pari-qe-te-behet-burre/

 

https://27.al/loeuvre-1939-mbreteresha-geraldine-gazetarit-amerikan-ne-versaje-djali-im-do-te-edukohet-se-pari-qe-te-behet-burre/